Tradične sa vanilkové rožteky vyrábajú z mletých vlašských orechov, ktoré sú príčinou vlhkej a lahodne rozpadajúcej sa textúry. Je však možné použiť aj mleté mandle. Práve mandľové vanilkové rožteky sú svetlejšie so zamatovejšou chuťou.
Ingrediencie
- 1 hrnček masla, izbové teploty
- 2/3 hrnčeka cukru
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 1 čajovú lyžičku mandľového extraktu
- 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček mandľovej múky (možno použiť mleté mandle)
- ¼ hrnčeka práškového cukru na posyp/obalenie
Postup
- Zmiešajte maslo s cukrom, pridajte extrakt z vanilky, extrakt z mandlí a premiešajte.
- Potom pridajte hladkú múku s mandľovou múkou/mandľami.
- Zmiešanú zmes vytvarujte do valčeka, ktorý zabaľte do potravinárskej fólie.
- Dajte odpočinúť do chladničky na aspoň 2 hodiny.
- Uležané cesto nakrájajte na malé kúsky, z ktorých následne tvarujte rožky.
- Rožky pokladajte na papier na pečenie a potom pečte na 180 °C po dobu 15-20 minút, alebo dozlatista.
- Rožky vyberte z rúry a nechajte 2-3 minúty odležať.
- Ešte teplé obaľte v cukre a hotové skladujte v chladnom prostredí.