Marhule konzervované v hrnci

Marhule konzervované v hrnci

Teraz si môžete užívať chuť leta po celý rok. Zaváranie marhúľ v hrnci je jednoduchý a tradičný spôsob, ako uchovať ovocie čerstvé a šťavnaté. Postup prípravy je rýchly, bezpečný a zachováva v ovocí všetku jeho chuť a vitamíny. Užite si radosť z vlastnoručne zavarených marhúľ, a to aj v prípade, že patríte medzi začínajúcich kuchárov.

Ingrediencie

  • 1000 g marhúľ
  • 800 ml vody
  • 400 g cukru
  • citrónová kôra z 1 ks citrónu

Postup

  • Marhule umyte, rozpoľte a zbavte ich kôstok. Do hrnca nalejte vodu zmiešanú s cukrom, citrónovou kôrou a zmes zahrievajte približne 2 minúty, kým sa cukor úplne nerozpustí. 
  • Akonáhle vznikne sirup, zmes odstavte zo zdroja tepla. Do sterilizovaných pohárov naskladajte polovice marhúľ odrezanou stranou dole. Obsah naplnených pohárov zalejte ešte horúcim sirupom a poháre nechajte stáť otvorené 30 minút. 
  • Marhule môžu trochu sirupu nasiaknuť. V takom prípade je nutné ho doplniť tak, aby bolo ovocie úplne ponorené. Poháre následne uzavrite sterilizovanými viečkami a vložte ich do hrnca, do ktorého vlejte vodu až po viečko.
  • Vodu priveďte do varu a marhule varte 30 minút. Potom hrniec odoberte z tepla a poháre nechajte voľne vychladnúť pred tým, než ich z vody vyberiete. Zaváranie marhúľ v hrnci podľa tohto postupu vám zaistí, že budete mať čerstvé ovocie po ruke pokojne aj dlhšie ako rok. 
  • Čerstvosť marhúľ je podmienená správnym skladovaním na temnom a chladnom mieste. Po otvorení pohára sa snažte ovocie skonzumovať čo najskôr.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.