Teraz si môžete užívať chuť leta po celý rok. Zaváranie marhúľ v hrnci je jednoduchý a tradičný spôsob, ako uchovať ovocie čerstvé a šťavnaté. Postup prípravy je rýchly, bezpečný a zachováva v ovocí všetku jeho chuť a vitamíny. Užite si radosť z vlastnoručne zavarených marhúľ, a to aj v prípade, že patríte medzi začínajúcich kuchárov.
Ingrediencie
- 1000 g marhúľ
- 800 ml vody
- 400 g cukru
- citrónová kôra z 1 ks citrónu
Postup
- Marhule umyte, rozpoľte a zbavte ich kôstok. Do hrnca nalejte vodu zmiešanú s cukrom, citrónovou kôrou a zmes zahrievajte približne 2 minúty, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Akonáhle vznikne sirup, zmes odstavte zo zdroja tepla. Do sterilizovaných pohárov naskladajte polovice marhúľ odrezanou stranou dole. Obsah naplnených pohárov zalejte ešte horúcim sirupom a poháre nechajte stáť otvorené 30 minút.
- Marhule môžu trochu sirupu nasiaknuť. V takom prípade je nutné ho doplniť tak, aby bolo ovocie úplne ponorené. Poháre následne uzavrite sterilizovanými viečkami a vložte ich do hrnca, do ktorého vlejte vodu až po viečko.
- Vodu priveďte do varu a marhule varte 30 minút. Potom hrniec odoberte z tepla a poháre nechajte voľne vychladnúť pred tým, než ich z vody vyberiete. Zaváranie marhúľ v hrnci podľa tohto postupu vám zaistí, že budete mať čerstvé ovocie po ruke pokojne aj dlhšie ako rok.
- Čerstvosť marhúľ je podmienená správnym skladovaním na temnom a chladnom mieste. Po otvorení pohára sa snažte ovocie skonzumovať čo najskôr.