Marhuľový koláč s mandľovou posýpkou

Marhuľový koláč s mandľovou posýpkou

Letná káva bude oveľa lepšia, keď si k nej dáte tento báječný koláč. Je vláčny a príjemne ovocný vďaka čerstvým marhuliam, a perfektná maslová drobenka s mandľami a kardamómom mu dodáva neprekonateľnú chuť.

Ingrediencie

Na posýpku:

  • 40 g nasekaných mandlí
  • 94 g hladkej múky
  • 62 g plus 1 polievková lyžica trstinového cukru
  • ¼ lyžičky kardamómu
  • štipka soli
  • 5 lyžíc rozpusteného masla

Na cesto:

  • 10-12 zrelých čerstvých marhúľ
  • 203 gramov hladkej múky
  • 50 g mandľovej múky
  • 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli
  • ¼ lyžičky kardamómového prášku
  • 232 g jogurtu
  • 190 gramov plus 2 lyžice kryštálového cukru
  • 100 ml oleja bez výraznej chuti
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • kôra z jedného malého citróna
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • pol lyžičky mandľového extraktu (voliteľne)
  • ¼ šálky vody

Postup

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie na posýpku lyžičkou alebo rukou, kým textúra nebude vyzerať ako omrvinka.
  2. Vložte do chladničky aspoň na 15 minút alebo do použitia.
  3. Drobčekovú polevu môžete urobiť týždne dopredu.
  4. Jemne umyte a osušte marhule.
  5. Rozpoľte a vykôstkujte ich.
  6. Odložte do chladničky až do použitia.
  7. Predhrejte rúru na 180 stupňov C po dobu najmenej 15 minút.
  8. 23 cm tortovú formu vymažte olejom a vysypte múkou.
  9. Miešajte cukor, vodu a jogurt, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  10. Pridajte olej, citrónovú šťavu, vanilku, mandľový extrakt a dobre prešľahajte.
  11. Do inej misy preosejte všetky suché prísady a rýchlo premiešajte.
  12. Pridajte citrónovú kôru.
  13. Teraz do vlhkých prísad pomaly pridajte preosiatu múku.
  14. Suché prísady pridávajte do mokrých stierkou alebo zašľahajte tyčovým mixérom do hladka a bez hrudiek.
  15. Cesto by malo byť v porovnaní s bežným cestom na koláč hustejšie.
  16. Nalejte cesto do formy a navrstvite naň marhule tak, aby pokryli celý koláč.
  17. Rozdrobte rukami posýpku a rovnomerne posypte marhule vzniknutou posýpkou.
  18. Jemne omrvinky rozotrite po celom koláči.
  19. Pečte v predhriatej rúre 60–70 minút, alebo kým špáradlo vložené do torty nevyjde s menšími omrvinkami, nie lepkavým cestom.
  20. Pokiaľ vršok rýchlo hnedne, po 50 minútach naň dajte fóliu alobal.
  21. Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
  22. Koláč voľne prikryte utierkou, aby pri vychladnutí na izbovú teplotu nevyschol.
  23. Teraz uvoľnite vnútorný obvod formy nožom a jemne uvoľnite.
  24. Dobrú chuť!
Buchta z marhúľ posypaná mandľovou posýpkou servírovaná na tanieriku s vidličkou.
www.carveyourcraving.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.