Tieto marinované grilované cuketové prúžky sú jedným z najlepších talianskych predjedál. Ogrilované plátky cukety a potom marinované v chutnej zálievke z bieleho vínneho octu vytvára ľahké letné predjedlo, ktoré si každý zamiluje.
Čo budete potrebovať
Na cuketu:
- 2-3 malé až stredné cukety, každá s hmotnosťou cca 175 gramov
- ¼ lyžičky soli
- 2 lyžice olivového oleja
Na marinádu:
- 4 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžice čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, nasekané
- 2 lyžice čerstvej bazalky, natrhané
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- soľ a korenie na dochutenie
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
- Pomocou mandolíny nakrájajte pozdĺžne cuketu na 0,3 cm plátky.
- Vložte tieto cuketové plátky do misky a posypte ¼ lyžičky soli.
- Premiešajte a preložte do sitka umiestneného nad miskou.
- Nechajte 30 minút, aby soľ vytiahla prebytočnú vlhkosť z nakrájaných cukiet.
- Na pracovnú dosku položte čistú kuchynskú utierku.
- Vyberte cuketové prúžky z cedníka a položte ich na utierku.
- Jemne osušte hornú časť ďalšou utierkou.
- Preložte do veľkej misy a pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja.
- Predhrejte vnútorný alebo vonkajší gril na strednú teplotu.
- Prúžky cukety grilujte 3–4 minúty z každej strany alebo pokiaľ sa neobjavia stopy po grilovaní.
- V malej miske zmiešajte na tenké plátky nakrájané strúčiky cesnaku s nasekanou plocholistou petržlenovou vňaťou, natrhanou čerstvou bazalkou a bielym vínnym octom.
- Dajte grilovanú cuketu spolu s touto jednoduchou marinádou do veľkej plytkej sklenenej misky.
- Zakryte a nechajte aspoň 30 minút pri izbovej teplote.
- Až budete pripravení na podávanie, jemne premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Preložte do servírovacej misky a ozdobte čerstvou bazalkou.
- Dobrú chuť!
Cyperský syr, ktorý sa pri grilovaní nerozpustí, sa teší stále väčšej obľube. Pripravili sme si pre vás 7 ďalších vynikajúcich receptov s halloumi , ktoré musíte ochutnať!