Ostrá, pečená dobrota zo sóje marinovaná v ostro-sladkej arašidovej omáčke! Super chutné, výdatné a rýchle jedlo. Ideálne na podávanie s rezancami, šalátmi a ďalších zdravých dobrôt.
Čo budeme potrebovať
Na tempeh
- 230 g tempehu
Na omáčku
- Celá čerstvá alebo sušená čili paprička
- 20 ml sezamového oleja
- 30 g slaného orechového masla (z mandlí, kešu alebo arašidov)
- 30 ml bezlepkového tamari
- 30 ml limetkovej šťavy
- 45 ml javorového sirupu
Postup
- Ak chceme odstrániť horkosť z tempehu, pridáme ho do panvice naplneného 3 centimetre vody a privedieme k miernemu varu na strednú teplotu
- Tempeh varíme celkom 10–12 minút
- Potom ho opláchneme, osušíme a nakrájame na tenké plátky
- Čím menšie kúsky, tým lepšie dokážu nasiaknuť marinádu
- A dáme ho bokom
- Zmiešame marinádu pridaním chilli, sezamového oleja, arašidového masla, tamari, limetkovej šťavy a javorového sirupu
- Šľaháme, aby sa ingrediencie spojili
- Marinádu ochutnáme a dochutíme podľa potreby
- Do marinády pridáme nakrájaný tempeh a premiešame, aby sa obalil
- Potom misku prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie na 24 hodín
- Počas marinovania ho občas premiešame, aby sme zaistili rovnomerné pokrytie
- Po marinovaní predhrejeme rúru na 190 stupňov
- Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie
- Vykladáme naň tempeh a zvyšnú marinádu si ponecháme na potretie tempehu po upečení
- Pečieme 22–30 minút, kým marináda na tempehu neskaramelizuje a dozlatista sa neopečie
- Vyberieme ho z rúry a potrieme ho zostávajúcou marinádou
Tento recept na tempeh je vynikajúci pre pridanie do ázijských jedál, ako sú jarné závitky, šaláty a jedlá s rezancami!
Zvyšky uchovávajte zakryté v chladničke až 3 dni.