Túto voňavú marmeládu si pripravte na Vianoce alebo ju dajte ako darček, ktorý obdarovaných určite poteší.
Ingrediencie:
- 500 g čiernych ríbezlí
- 500 g cukru krupica
- 420 ml vody
- Šťava z jedného veľkého citróna
- 1 vanilkový struk
- 4 ks badiánu
- 60 ml ríbezľového likéru „rybízák“ – pokiaľ nemáte, tak použite iný sladký likér. Dobrú službu urobí aj griotka
Postup:
- Čierne ríbezle operte a očistite.
- Do hrnca dajte vodu s ríbezľami a varte cca 20 minút, kým sa zmes nerozvarí a nezhustne.
- Medzi tým, než sa rozvarí ríbezle si pripravte vanilkový struk
- Vanilkový struk pozdĺžne rozrežete a vyškriabete semienka
- Do hotového rozvaru pridajte vyškriabané semienka z vanilky a tiež struk. Pridajte aj badián, citrónovú šťavu a cukor
- Celú zmes varte a miešajte pokiaľ sa cukor nerozpustí
- Po rozpustení cukru pridajte 30 ml likéru
- Zmes varte na miernom vare a občas zamiešajte pokiaľ nebude mať správnu hustotu
- Správnu hustotu spoznáte tak, že na studený tanier dáte kvapku marmelády, chvíľu necháte odstáť a siahnete prstom na kvapku a drží ich marmeláda hotová.
- Ak kvapka nezhustne, varte ešte 5 minút a vyskúšajte znova
- Keď budete mať požadovanú hustotu, tak odstavte z platne, vmiešajte zvyšok likéru a nechajte chvíľu odstáť.
- Naplňte poháre, zaviečkujte a dajte na 10 minút do vriacej vody.
Struk vanilky a kúsky badiánu môžete tiež dať do pohárov, týmto ešte viac zvýrazníte chuť marmelády.