Harira je tradičná marocká polievky z cíceru a šošovky s čerstvými bylinkami a množstvom korenia. Podávajte s plátkami citróna a teplým pita chlebom.
INGREDIENCIA
- extra panenský olivový olej
- 1 veľká žltá cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 nakrájané stopky stopkového zeleru
- 1 mrkva, olúpaná a nakrájaná
- soľ
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 a ½ lyžičky čierneho korenia
- 1 a ½ lyžičky kurkumy
- 1 lyžička rímskej rasce
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky kajenského korenia
- 800 g konzervovaných drvených paradajok
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 šálka nasekaného čerstvého koriandra
- 1 šálka zelenej šošovky, opláchnuté
- 1 šálka červené šošovky, opláchnuté
- 400 g konzervovaného cíceru
- 7 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
- ¼ šálky dlhozrnnej ryže
- klinky citróna na podávanie
POSTUP
- Vo veľkom hrnci zohrejte 4 lyžice extra panenského olivového oleja na strednom plameni, kým sa nezačne trblietať.
- Pridajte cibuľu, stopkatý zeler a mrkvu.
- Dochuťte soľou.
- Restujte 5 minút za pravidelného miešania, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte cesnak a korenie a restujte 1 až 2 minúty za pravidelného miešania.
- Pridajte drvené paradajky, paradajkový pretlak, koriander, šošovku (zelenú aj červenú) a cícer.
- Tiež pridajte štipku soli a varte 5 minút za občasného miešania.
- Pridajte vývar a zvýšte teplotu.
- Priveďte do varu, potom stiahnite plameň na nízku teplotu.
- Zakryte a nechajte 45 minút dusiť, pokiaľ nie sú strukoviny úplne uvarené a veľmi mäkké (občas skontrolujte a pridajte ďalší vývar alebo vodu).
- Vmiešajte ryžu a varte ďalších 15 minút alebo pokiaľ nie je ryža úplne uvarená.
- Podávajte s klinmi citróna.