Lahodný šalát z mrkvy a červenej repy so zálievkou z rasce, pomaranča a citrónu a fetou je výživný a šťavnatý, a skvele sa hodí ako príloha k mäsu a rybám.
Ingrediencie
- 500 g mrkvy, olúpané
- 340 g čerstvej repy (asi 2 strednej repy), orezanej a olúpanej (škrabkou na zeleninu)
- 3 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 3 polievkové lyžice nasekané čerstvej mäty
- ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy
- ¼ šálky čerstvej pomarančovej šťavy
- 1 lyžička morskej soli
- ¾ čajovej lyžičky mletej rasce
- ¾ lyžičky papriky
- 6 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja lisovaného za studena
- 110 g syra feta, rozdrobeného
Postup
- Pomocou krájača zeleniny v kuchynskom robote nastrúhajte mrkva a červenú repu.
- Preneste zeleninu do servírovacej misy.
- Pridajte bylinky do servírovacej misy.
- V strednej miske alebo v nádobe so skrutkovacím uzáverom zmiešajte citrónovú šťavu, pomarančovú šťavu, morskú soľ, rascu, papriku a olivový olej.
- Mrkvovú zmes zalejte trochou zálievky, tak aby bola ľahko obalená, a premiešajte.
- V prípade potreby pridajte ďalšie.
- Na šalát pridajte fetu a dochuťte.
Prinášame vám aj recepty na mrkvové nátierky 6x inak, ktoré sa skvele hodia ako pohostenie pre vašich hostí, ale aj ako zdravá desiata pre deti.