O prvom československom prezidentovi je známe, že medzi jeho obľúbené pokrmy patrila ovsená kaša, vajcia namäkko a ryby.
Na Vianoce na jeho stole nesmel nikdy chýbať jeden druh cukroviniek, ten po ňom dnes nesie aj jeho meno.
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na Masarykove pečivo!
S orechmi lieskovými aj vlašskými, s vanilkou aj kakaom, a dokonca aj s medovinou!
Naše recepty
Niekoľko praktických informácií na záver
Masarykove pečivo je samozrejme už podľa svojho názvu spojené s prvým československým prezidentom, Tomášom Garrigueom Masarykom, ktorý naň údajne nedal dopustiť. Toto vianočné pečivo je veľmi jednoduché a má vždy svoj charakteristický tvar, ktorá vznikne nakrájaním valčekov cesta na približne centimeter hrubé plátky. Pokiaľ ide o priemer týchto plátkov, odporúčajú sa približne 3-4 centimetre. Niekedy sa môžete dočítať, že vzhľad týchto cukroviniek pripomína gombíky kabátu.
Masarykovo pečivo je možné pripraviť v niekoľkých variantoch, s kakaom, vanilkou, ozvláštnené rumom či medovinou, do ktorej sa namáčajú orechy. Aj keď alkohol nepoužijete, nezabudnite orechy namočiť do vody, aby boli mäkšie. Pokiaľ ide o druh orechov, môžete použiť ako lieskové, tak vlašské.