Tieto úžasné rezy s náplňou z mascarpone s čerstvými jahodami v talianskom štýle sú krásne ľahké a preto skvele fungujú ako luxusný letný dezert. Užite si ho!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 80 g cukru
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 3/4 šálky studeného masla, nakrájaného na 0,5 cm kocky
- 1 veľké vajcia plus 1 veľký žĺtok
- ¼ šálky plnotučného mlieka
Na náplň:
- 230 g mascarpone, izbové teploty
- 170 g gréckeho jogurtu
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 110 g kryštálového cukru
- 30 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 kg jahôd, olúpaných a nakrájaných na plátky
Na servírovanie:
- med, cukor, čerstvá bazalka alebo lístky mäty (voliteľné)
Postup
- Múku, cukor, soľ a prášok do pečiva 3-krát alebo 4-krát premiešajte v kuchynskom robote.
- Maslo rozotrite do múčnej zmesi a zapracujte, pokiaľ nebude zmes vyzerať pieskovo a neuvidíte žiadne kúsky masla.
- Vyšľahajte vajcia, žĺtok a mlieko.
- Nalejte do múčnej zmesi a niekoľkokrát premiešajte, kým sa cesto nezačne spájať.
- Pridajte po kvapkách trochu ľadovej vody, pokiaľ sa cesto zdá suché.
- Vyberte cesto z misy a jemne ho prehneťte, aby ste vytvorili guľu.
- Guľu cesta vyrovnajte do tvaru kotúča, zabaľte do potravinárskej fólie a chlaďte v chladničke asi 1 hodinu, kým cesto nebude pevné, ale nie tvrdé.
- Pokiaľ je cesto príliš studené a nepružné, nechajte ho 15 minút odležať, pokiaľ nebude spracovateľné.
- Cesto zľahka poprášte múkou a dajte na ľahko pomúčenú plochu.
- Zakryte veľkým kusom potravinárskej fólie a cesto rozvaľkajte na kruh s priemerom 30 cm.
- Opatrne zlúpnite fóliu, z cesta urobte valček a rozviňte ho na 25 cm štvorcovú formu s odnímateľnou základňou.
- Cesto vtlačte do formy a vytiahnite ho po stranách až k vrchu formy, prebytok odrežte.
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Mascarpone, jogurt, vajcia, vanilku, cukor, múku a soľ vyšľahajte v elektrickom mixéri s lopatkovým nástavcom alebo v kuchynskom robote do hladka.
- Preložte na cesto vo forme.
- Formu položte na plech a pečte, kým sa náplň neprestane triasť v strede, 30 – 37 minút.
- Nechajte úplne vychladnúť vo forme a potom z formy vyberte.
- Zabaľte múčnik do potravinárskej fólie a dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Tesne pred podávaním naaranžujte na múčnik jahody.
- Pokvapkajte medom alebo posypte cukrom a podľa chuti ozdobte lístkami čerstvej mäty alebo bazalky.