Cesnak je v kuchyni nepostrádateľný a dajú sa s ním vykúzliť úžasné pochúťky. Tento recept je jednoduchý, ľahko sa pripravuje a výsledok je úžasný. Dá sa použiť čerstvý cesnak, ale aj sušený, záleží na tom, čo máme práve doma v zásobe.
Výhodou je aj to, že keď zabudneme kúpiť chlieb, môžeme použiť aj mrazený, preto je dobrý mať vždy nejaký ako zálohu. No a prečo sa nepozerať na recepty na domáci chlieb z rúry . Inšpirujte sa a upečte si svoj vlastný.
Ingrediencie:
- 1 kocka čerstvého neslaného masla
- 4 – 5 strúčikov cesnaku (1 polievková lyžica sušeného)
- 50 g strúhaného parmezánu
- 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžica čerstvej bazalky (1 lyžička sušené)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička korenia
- 1 taliansky či francúzsky chlieb (alebo aký je aktuálne po ruke)
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 225 °C.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a zatiaľ odložíme nabok.
- Do nádoby robota dáme cesnak, oregano, bazalku a zapneme na najvyšší stupeň.
- Chvíľu mixujeme, potom vypneme a preložíme do misy.
- Pridáme zmäknuté maslo (musí mať izbovú teplotu), parmezán, soľ a korenie.
- Všetko dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili a zmes bola hladká.
- Na doske nakrájame chlieb na rovnako široké plátky, cca 2 – 3 cm a rozložíme na papier na pečenie.
- Hotové cesnakové maslo rozotrieme na jednotlivé plátky chleba a plech vložíme do rúry.
- Pečieme zhruba 12 minút, až pokiaľ nemá povrch zlato-hnedý nádych.
- Potom vyberieme z rúry a servírujeme.
- Čo nezjeme, môžeme nechať pokojne v chladničke, kde vydržia až 4 dni.
Tip: Kto nefandí žiadnemu chlebu, ten môže túto nátierku pokojne použiť na francúzsku bagetu či veku.