Maslové rolky plnené datľami a vlašskými orechmi

Maslové rolky plnené datľami a vlašskými orechmi

Skúste sa tentoraz inšpirovať Indiou! Tieto rolky sa tam tradične pripravujú na Vianoce, tak prečo to neskúsiť aj u vás doma? Datle a vlašské orechy zabalené do maslového cesta a upečené do zlatej dokonalosti si určite obľúbite.

Ingrediencie

  • 100 gramov slaného masla
  • 75 gramov práškového cukru, preosiateho
  • 1 veľké vajcia
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 250 gramov preosiatej hladkej múky
  • 40 datlí, vykôstkovaných
  • 20 celých jadier vlašských orechov
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžičky vody alebo mlieka

Postup

  • Do veľkej misy pridajte maslo a práškový cukor.
  • Šľahajte na nízku rýchlosť, kým sa cukor nezapracuje, potom rýchlosť zvýšte na stredne vysokú a šľahajte, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná, pričom raz alebo dvakrát zoškrabnite steny a dno misy.
  • Potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt a pokračujte v šľahaní pri stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ sa všetko dobre nespojí.
  • Pridajte múku (preosiatu) v 2 dávkach as každým pridaním šľahajte na nízku rýchlosť, kým cesto nevyzerá drobivo.
  • Pomocou prstov zmiešajte zmes dohromady.
  • Cesto rozdeľte na dve časti.
  • Každú polovicu vytvarujte zhruba do štvorca a zabaľte do potravinárskej fólie.
  • Cesto dajte na 30 minút do chladničky.
  • Vlašské orechy nakrájajte na polovice.
  • Do stredu datle vložte polovicu vlašského orecha.
  • Opakujte so zvyškom datlí a polovičkami vlašských orechov.
  • Predhrejte rúru na 180 °C na 15 minút.
  • Na čistej pracovnej ploche cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 0,3 cm.
  • Pokiaľ zistíte, že sa cesto lepí na dosku, prikryte ho papierom na pečenie a pokračujte vo váľaní.
  • Orežte okraje.
  • Nakrájajte na 4 cm prúžky alebo podľa veľkosti datlí.
  • Na jeden okraj prúžku položte datle, rolujte, kým sa úplne nezabalí do cesta a nebude mať mierny presah.
  • Odrežte prebytočnú časť a jemným zatlačením rolku uzavrite.
  • Rovnaký postup opakujte so zvyškom cesta a odrezkami cesta.
  • Položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Do misky pridajte vaječný žĺtok.
  • Pridajte dve lyžičky vody, premiešajte.
  • Každú rolku potrite rozšľahaným vajcom.
  • Pečte po dobu 20 až 25 minút, alebo pokiaľ nie je vršok ľahko zlatistý.
  • Doba pečenia bude závisieť od hrúbky cesta.
  • Rolky nechajte 5 minút vychladnúť na plechu.
  • Potom ich preložte na mriežku a nechajte ich úplne vychladnúť.
Plnené maslové rolky na sviatočnej tácke. Vedľa je položený hrnček s kávou a mištička orieškov.
www.aromaticessence.co

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.