Tento pokrm je harmonickým súznením vynikajúceho hovädzieho mäsa, ktoré je doplnené špičkovou omáčkou z červeného vína a lahodnými hubami. Príprava je jednoduchá a rýchla, navyše to môže byť skvelý pokrm treba pre rodinnú oslavu. Pokiaľ fandíte hubám, prezrite si tie najlepšie recepty na omáčky z húb .
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzieho mäsa
- 10 dkg slaniny
- 450 g hnedých šampiňónov (alebo čerstvé hríbiky)
- 250 ml kvalitného Burgundského vína
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 4 lyžice slnečnicového/olivového oleja (podľa zásob)
- 2 veľké cibule
- 1 polievková lyžica mletého sušeného cesnaku
- 1 lyžička sušeného mletého zázvoru
- 1 lyžica hnedého cukru
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 4 lyžice polohrubej múky
- 2 lyžice čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 4 lístky šalvie
- 1 – 2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup:
- Pripravte si drevené doštičku, ostrý nôž a nakrájajte hovädzie mäso na rovnaké, stredne veľké kúsky.
- Dajte ich do misky, osoľte, okoreňte a zasypte múkou.
- Dôkladne premiešajte, aby sa múka aj korenie dostalo všade.
- Huby utrite pomocou kuchynskej utierky či obrúsku, nakrájajte na plátky a zatiaľ odložte.
- Hovädzie vývar zmiešajte s paradajkovým pretlakom a tiež odložte bokom.
- Na prípravu sa bude hodiť najlepšie liatinová panvica či hrniec, ale ak nemáte, jednoducho použite to, na čo ste zvyknutí.
- Do hrnca/panvice dajte olej, vhoďte naň mäso a za stáleho prevracania osmažte zo všetkých strán.
- Mäso zhnedne počas 3 až 5 minút. Potom ho hneď dajte bokom tak, aby nevychladlo.
- Akonáhle vyberiete mäso, vhoďte do panvice slaninu a restujte, až pustí všetok tuk, ktorý sa spojí so zvyšným olejom.
- Prisypte očistenú a nakrájanú cibuľu, ktorú nechajte restovať, kým nezosklovatí.
- Hneď potom pridajte nakrájaný cesnak s hnedým cukrom a znížte teplotu na minimum.
- Za stáleho miešania počkajte, kým cukor neskaramelizuje.
- Zníženie teploty je dôležité, inak by sa mohol cukor spáliť.
- Keď bude mať cukor zlatistú farbu, vložte do panvice nakrájané huby a trochu osoľte.
- Pridajte teplotu na stredný stupeň a nechajte huby pracovať, až kým sa z hrnca neodparí všetka voda, ktorú predtým huby pustili.
- Vo chvíli, keď je tekutina preč, zalejte červeným vínom a nechajte zhruba 3 minúty variť, aby sa odparil alkohol z vína.
- Potom hneď pridajte tymián, bobkové listy a šalviu. Prilejeme hovädzí vývar a dôkladne premiešame.
- Nakoniec vložte späť hovädzie mäso aj so šťavou a nechajte prehriať.
- Podľa chuti ešte môžete osoliť a okoreniť.
- Potom už stačí iba servírovať podľa vlastného gusta.