Mäso po francúzsku s hubami

Mäso po francúzsku s hubami

Tento pokrm je harmonickým súznením vynikajúceho hovädzieho mäsa, ktoré je doplnené špičkovou omáčkou z červeného vína a lahodnými hubami. Príprava je jednoduchá a rýchla, navyše to môže byť skvelý pokrm treba pre rodinnú oslavu. Pokiaľ fandíte hubám, prezrite si tie najlepšie recepty na omáčky z húb .

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzieho mäsa
  • 10 dkg slaniny
  • 450 g hnedých šampiňónov (alebo čerstvé hríbiky)
  • 250 ml kvalitného Burgundského vína
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 4 lyžice slnečnicového/olivového oleja (podľa zásob)
  • 2 veľké cibule
  • 1 polievková lyžica mletého sušeného cesnaku
  • 1 lyžička sušeného mletého zázvoru
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • 2 lyžice čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 4 lístky šalvie
  • 1 – 2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  • Pripravte si drevené doštičku, ostrý nôž a nakrájajte hovädzie mäso na rovnaké, stredne veľké kúsky.
  • Dajte ich do misky, osoľte, okoreňte a zasypte múkou.
  • Dôkladne premiešajte, aby sa múka aj korenie dostalo všade.
  • Huby utrite pomocou kuchynskej utierky či obrúsku, nakrájajte na plátky a zatiaľ odložte.
  • Hovädzie vývar zmiešajte s paradajkovým pretlakom a tiež odložte bokom.
  • Na prípravu sa bude hodiť najlepšie liatinová panvica či hrniec, ale ak nemáte, jednoducho použite to, na čo ste zvyknutí.
  • Do hrnca/panvice dajte olej, vhoďte naň mäso a za stáleho prevracania osmažte zo všetkých strán.
  • Mäso zhnedne počas 3 až 5 minút. Potom ho hneď dajte bokom tak, aby nevychladlo.
  • Akonáhle vyberiete mäso, vhoďte do panvice slaninu a restujte, až pustí všetok tuk, ktorý sa spojí so zvyšným olejom.
  • Prisypte očistenú a nakrájanú cibuľu, ktorú nechajte restovať, kým nezosklovatí.
  • Hneď potom pridajte nakrájaný cesnak s hnedým cukrom a znížte teplotu na minimum.
  • Za stáleho miešania počkajte, kým cukor neskaramelizuje.
  • Zníženie teploty je dôležité, inak by sa mohol cukor spáliť.
  • Keď bude mať cukor zlatistú farbu, vložte do panvice nakrájané huby a trochu osoľte.
  • Pridajte teplotu na stredný stupeň a nechajte huby pracovať, až kým sa z hrnca neodparí všetka voda, ktorú predtým huby pustili.
  • Vo chvíli, keď je tekutina preč, zalejte červeným vínom a nechajte zhruba 3 minúty variť, aby sa odparil alkohol z vína.
  • Potom hneď pridajte tymián, bobkové listy a šalviu. Prilejeme hovädzí vývar a dôkladne premiešame.
  • Nakoniec vložte späť hovädzie mäso aj so šťavou a nechajte prehriať.
  • Podľa chuti ešte môžete osoliť a okoreniť.
  • Potom už stačí iba servírovať podľa vlastného gusta.
Mäsová zmes so slaninou a hubami.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.