Recept na buncha s masovými guličkami si zamilujete. Klasický vietnamský pokrm Bun Cha , ktorý sa skladá z grilovaných bravčových mäsových guličiek podávaných s čerstvými bylinkami a rezancami.
Ingrediencie na bravčové gule
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 lyžica rybej omáčky
- 1 lyžica práškového cukru
- 1/4 lyžičky mletého korenia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica tekutého medu
- 2-3 jarné cibuľky nakrájané najemno
- 1-2 vetvičky koriandra nasekané nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
Ingrediencie na omáčku
- 2 lyžice práškového cukru
- šťava z 1 citróna
- 2 lyžice rybej omáčky
- 4-6 lyžíc vody
- 1 nasekaný strúčik cesnaku
- 1 nasekaná chilli paprička (podľa chuti)
Ostatné ingrediencie
- 300 g ryžových rezancov
- 1-2 malé mrkvy, nastrúhané najemno
- šalátová uhorka nakrájaná na tenké tyčinky
- fazuľové klíčky
- mäta
- koriander
- bazalka
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte mleté bravčové mäso, rybiu omáčku, cukor, soľ, korenie, med, jarnú cibuľku, koriander a cesnak.
- Zmes dajte na 30-60 minút do chladničky, aby sa rozvinuli chute a zmes stuhla.
- Z bravčovej zmesi vytvarujte malé fašírky s veľkosťou golfovej loptičky a potom ich ľahko sploštite.
- Rozpáľte veľkú panvicu s trochou rastlinného oleja a osmažte fašírky, kým nezozlátnu a neskaramelizujú.
- Potom v strednej miske rozmiešajte cukor v citrónovej šťave.
- Pridajte rybiu omáčku, vodu, cesnak a chilli. Miešajte, kým sa nespojí a odstavte asi na 10-15 minút.
- Rezance pripravte podľa návodu na obale.
- Na dno misky alebo taniera položte trochu šalátu a zeleniny, na šalát položte hrsť rezancov. Navrch položte niekoľko mäsových guličiek a ozdobte trochou byliniek.
- Nakoniec všetko pokvapkajte vietnamskou omáčkou a premiešajte.