Tieto šťavnaté grécke mäsové guličky sú úplne TOP! Guličky sú zvonku ľahko chrumkavé, sú príjemne ochutené červenou cibuľou, čerstvou petržlenovou vňaťou, mätou a sušeným oreganom. Podávajte ich ako predjedlo s tzatiki a pita chlebom alebo ako hlavné jedlo so šalátom.
Ingrediencie
Na mäsové guličky:
- 1 červená cibuľa, nastrúhaná
- 500 g hovädzieho mletého mäsa
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 60 g panko strúhanky (alebo použite normálne)
- 1 vajce
- 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekané
- 6 veľkých lístkov mäty, jemne nasekaných
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 3/4 lyžičky soli
- čierne korenie podľa chuti
- 1/2 šálky hladkej múky
- 3 lyžice olivového oleja
Na podávanie:
- jemne nakrájaná petržlenová vňať (voliteľne na ozdobu)
- tzatziki alebo grécky jogurt
Postup
- Nastrúhame cibuľu rovno do veľkej misy a potom pridáme všetky zvyšné ingrediencie na mäsové guličky okrem múky a oleja.
- Pomocou rúk dobre premiešame tak, aby bola zmes hladká a všetko bolo krásne spojené.
- Pokojne zmes na hodinu odložíme do chladničky, uľahčí to tvarovanie guličiek a budú lepšie držať tvar.
- Guľôčky odmeriavame tak, že ich vrchovato naberieme na polievkovú lyžicu.
- Potom ich vyvaľkáme na pracovnej ploche – malo by ich byť cca 32 – 35.
- Väčšinu oleja rozohrejeme vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni (mal by pokryť povrch panvice).
- Guľôčky vyprážame v 2 až 3 dávkach.
- Ľahko ich vždy ponoríme do múky, prebytočnú múku strasieme a vložíme na panvicu.
- Otáčame ich a vyprážame 5 až 6 minút, kým nezozlátnu.
- Vyberieme na tanier, prikryjeme, aby zostali teplé a opakujeme so zvyšnými guličkami.
- Podávame s pita chlebom a tzatziki alebo samotné s gréckym šalátom.
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na mäsové guličky ! Máme pre vás pečené, dusené aj vyprážané varianty.