Tak toto je úplná bomba! Pokiaľ sa chcete predviesť, pred tými najnáročnejšími stravníkmi, naservírujte im túto delikatesu a uvidíte, že si maximálne pochutnajú. Srnčie medailónky servírované s omáčkou z brusníc a červeného vína a podávané s kašou zo zemiakov s hľuzovkami. Mňam!
Čo budete potrebovať
Na zemiakovú kašu:
- 1 nakladaný hľuzovka (z pohára)
- 600 g múčnych zemiakov
- soľ
- 100 ml mlieka
- 1 štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 60 g masla
- 2 lyžice hľuzového oleja
Na srnčie medailónky:
- 8 srnčích medailónov (každý s hmotnosťou asi 80 g)
- hrubo mleté korenie
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 8 bobkových listov
- 1 lyžica pomarančovej kôry
- 100 ml červeného vína
- ½ červenej cibule
- 125 ml srnčieho vývaru
- 200 g sušených brusníc
- čerstvo mleté korenie
- 2 vetvičky rozmarínu
- kukuričný škrob
Postup
- Hľuzovky sceďte v sitku a zozbierajte všetku tekutinu.
- Zemiaky olúpte, opláchnite a varte vo vriacej osolenej vode asi 25 minút.
- Zemiaky sceďte a dajte bokom.
- Mlieko so štipkou soli, muškátovým orieškom a maslom priveďte do varu.
- Uvarené zemiaky rozšťouchejte šťouchadlom na zemiaky priamo v mlieku, pridajte 50 ml nazbierané hľuzovkové tekutiny a pridajte k zemiakom.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti a udržujte v teple.
- Nakladanú hľuzovku nasekajte nadrobno a zmiešajte s hľuzovkovým olejom.
- Medailóniky opláchnite, osušte a posypte hrubo mletým čiernym korením.
- Na panvici rozohrejte olej a medailónky opečte z oboch strán.
- Vyberte z panvice a udržujte v teple.
- Na rovnakej panvici opečte bobkové listy, vyberte ich a udržujte v teple.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Opláchnite rozmarín a osušte.
- Do rovnakej panvice pridajte brusnice, pomarančovú kôru, rozmarín a nakrájanú cibuľu a niekoľko minút restujte.
- Polejte panvicu vínom a redukujte, kým sa takmer všetko víno neodparí.
- Pridajte vývar a varte 10 minút na miernom ohni.
- Odstráňte rozmarín z panvice.
- Zmiešajte kukuričný škrob s trochou studenej vody a pridajte do panvice.
- Na teplý tanier naaranžujte bobkové listy a položte srnčími medailónkami.
- Mäso pokvapkajte brusnicovou omáčkou.
- K mäsu servírujte zemiakovú kašu a ozdobte nakrájanými hľuzovkami.
- Ihneď podávajte.