Perníčky bývajú súčasťou takmer každej vianočnej tabule. Pripravte si ich tentoraz podľa nášho receptu a nebudete ľutovať! Tvary a zdobenie sú čisto vo vašej réžii, môžete tvoriť podľa ľúbosť J
INGREDIENCIA
- 5 a 1/2 šálok hladkej múky plus ďalšie na povrch a papier na pečenie
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička jedlej sódy
- 4 lyžičky sušeného zázvoru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 2 tyčinky masla, zmäknutého
- 1 šálka kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 šálka medu
- 1/2 šálky trstinovej melasy
- kráľovská glazúra
- práškový cukor
POSTUP
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, soľ, jedlú sódu a korenie.
- Maslo a kryštálový cukor vyšľahajte mixérom do bledej a nadýchanej hmoty.
- Po jednom zašľahajte vajcia, potom med a melasu.
- Znížte rýchlosť na nízku a postupne pridávajte zmes múky, kým sa všetko dobre nespojí.
- Cesto rozdeľte na tretiny a každú zabaľte do plastovej fólie.
- Nechajte v chlade, kým nebude pevné, ale stále pružné, asi 1 hodinu.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Naraz pracujte s tretinou cesta a na pomúčenom papieri na pečenie cesto rozvaľkajte na hrúbku asi pol centimetra.
- Očistite prebytočnú múku, cesto preneste na papier na pečenie na plech a dajte do mrazničky asi na 15 minút.
- Vykrajovačom na pečivo vykrajute tvary, podľa potreby zvyšky vyvaľkajte.
- Medovníčky preložte na plechy vyložené papierom na pečenie a dajte do mrazničky, kým nebudú pevné, asi na 15 minút.
- Pečte, kým okraje nezozlátnu, asi 15 minút, raz otočte av polovici pečenia na plech pevne poklepte, aby sa prípadné bublinky v perníčkach vyrovnali.
- Perníčky nechajte úplne vychladnúť na plechu na mriežke.
- Glazúru dajte do cukrárskeho vrecka s malou hladkou okrúhlou špičkou a zdobte.
- Ozdobené perníčky ihneď posypte práškovým cukrom a prebytočný cukor oklepte.
- Nechajte úplne stuhnúť, nezakryté, pri izbovej teplote, aspoň 4 hodiny alebo (ideálne) cez noc.