Ak chcete perníčky farebnejšie, stačí do časti polevy pridať niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva.
Ingrediencie:
- 450 g ražnej múky
- 115 g masla
- 115 g hnedého cukru
- 8 PL medu
- 1 vajce
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 2 PL perníkového korenia
- 2 PL kakaového prášku
Poleva
- 150 g práškového cukru
- 1 bielok
- 1 PL vody
Postup:
- Predhrejte si rúru na 200 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Maslo, hnedý cukor a med dajte do malého hrnca na mierny oheň. Miešajte, kým sa maslo nerozpustí a potom odstavte nabok.
- Do veľkej misy preosejte suché prísady, pridajte vajcia a premiešajte.
- Maslovú zmes nalejte do suchých prísad a miešajte, kým sa cesto nezačne spájať.
- Zmes vyklopte na dosku a prehneťte, aby ste vytvorili guľu. Pokiaľ je zmes príliš drobivá, pridajte trochu vody a znovu hneťte, kým sa nespojí.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi piatich milimetrov a pomocou vykrajovačov vykrájajte požadované tvary.
- Vložte na plech a pečte približne 8 minút dozlatista.
- V medziobdobí si vytvorte polevu.
- Zmiešajte práškový cukor, bielok a vodu. Zmiešajte všetko skutočne dôkladne, až získate hustú hmotu.
- Polevou naplňte zdobiace vrecko opatrené jemnou tryskou a po vychladnutí perníčky ozdobte.