Nemáte žiadne vajcia a chcete upiecť niečo sladké?
Vyskúšajte túto francúzsku verziu perníka so zaujímavým korením, ktorú ocenia všetci milovníci zaujímavých chutí.
Ingrediencie
Cesto:
- 250 g múky
- 150 g cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 250 ml mlieka
- 2 polievkové lyžice medu
- šťava z ½ citróna
- citrónová alebo pomarančová kôra
Korenie:
- 1 čajová lyžička muškátového orieška
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička zázvoru
- trocha mletého korenia (na dochutenie)
- klinčeky (voliteľné)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Preosejte múku a vmiešajte do nej prášok do pečiva a cukor. Premiešajte.
- Pridajte do zmesi zvyšok korenia a poriadne premiešajte, aby sa všetky suché ingrediencie prepojili.
- Do suchej zmesi nastrúhajte kôru z citróna alebo pomaranča. Ovocie poriadne umyte. Poprípade zakúpte bio produkt, ktorého kôra nie je napustená chemikáliami.
- Následne prilejte citrónovú šťavu a zamiešajte.
- Do malého hrnca dajte mlieko a zohrejte ho. Nevarte. Do horúceho mlieka pridajte med.
- Medovo-mliečnu zmes pridajte do suchej zmesi a energicky zamiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
- Pripravte si hlboký plech alebo inú formu na pečenie, vymažte ju maslom a vysypte múkou.
- Do formy nalejte pripravené cesto a pečte 45 minút.
- Možno vás to prekvapí, ale perník s medom chutí skvele, ak ho podávate ako prílohu k tekvicovej polievke. Pomazať ho môžete aj figovým, pomarančovým alebo ríbezľovým džemom.
Pripravte si recept na domácu zmrzlinu !