Doprajte si nielen skvelú chuť sladkého dezertu, ale aj dôležité živiny a vitamíny, ktoré sa v jablkách a orechoch ukrývajú.
Ingrediencie
Cesto:
- 100 g tekutého medu
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 2 ks vajec (v izbovej teplote)
- 250 g polohrubej múky
- 250 g celozrnnej pšeničnej hladkej múky
- 200 g hnedého cukru
- 200 g mäkkého masla
- 1 vrecúško prášku do perníka
- 200 g nasekaných vlašských orechov
Rumová poleva:
- 1 polievková lyžica horúcej vody
- 2 polievkové lyžice rumu
- 100 g cukru múčka
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku (oba druhy), prášok do perníka a jedlú sódu.
- V ďalšej nádobe ušľahajte do peny vajcia s cukrom a postupne do nej zapracujte med, vlažné mlieko, a nakoniec aj veľmi zmäkčené maslo.
- Do peny ďalej vmiešajte obsah prvej misy a dbajte na to, aby v ceste neboli žiadne hrudky. Následne pridajte orechy.
- Plech vymažte maslom a vysypte ho strúhankou.
- Ďalej doň nalejte všetko cesto a rozotrite ho, rovnomerne, po celej ploche.
- Medovník pečte asi 40 minút.
- Hotový perník môžete len posypať práškovým cukrom alebo si môžete pripraviť jednoduchú rumovú polevu, ktorú natriete na vlažný dezert a ozdobíte orechmi.
- Polevu pripravíte tak, že cukor roztopíte v horúcej vode a po kvapkách budete pridávať rum. Miešajte dovtedy, kým nie je poleva hustá, lesklá a hladká.
Inšpirujte sa receptom na prípravu ríbezľového džemu .