Medovník s jablkami a orechmi

Medovník s jablkami a orechmi

Doprajte si nielen skvelú chuť sladkého dezertu, ale aj dôležité živiny a vitamíny, ktoré sa v jablkách a orechoch ukrývajú.

Ingrediencie

Cesto:

  • 100 g tekutého medu
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 2 ks vajec (v izbovej teplote)
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g celozrnnej pšeničnej hladkej múky
  • 200 g hnedého cukru
  • 200 g mäkkého masla
  • 1 vrecúško prášku do perníka
  • 200 g nasekaných vlašských orechov
 

Rumová poleva:

  • 1 polievková lyžica horúcej vody
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 100 g cukru múčka

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku (oba druhy), prášok do perníka a jedlú sódu.
  • V ďalšej nádobe ušľahajte do peny vajcia s cukrom a postupne do nej zapracujte med, vlažné mlieko, a nakoniec aj veľmi zmäkčené maslo.
  • Do peny ďalej vmiešajte obsah prvej misy a dbajte na to, aby v ceste neboli žiadne hrudky. Následne pridajte orechy.
  • Plech vymažte maslom a vysypte ho strúhankou.
  • Ďalej doň nalejte všetko cesto a rozotrite ho, rovnomerne, po celej ploche.
  • Medovník pečte asi 40 minút.
  • Hotový perník môžete len posypať práškovým cukrom alebo si môžete pripraviť jednoduchú rumovú polevu, ktorú natriete na vlažný dezert a ozdobíte orechmi.
  • Polevu pripravíte tak, že cukor roztopíte v horúcej vode a po kvapkách budete pridávať rum. Miešajte dovtedy, kým nie je poleva hustá, lesklá a hladká.

Medovník na plech zdobený jablkami a orechmi.
zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Inšpirujte sa receptom na prípravu ríbezľového džemu .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.