Tento recept je pikantný a jemný vďaka vrstve pudingu. Nezabudnite dezert doplniť zmrzlinou, ktorá dodá pokrmu šmrnc.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 a ¼ šálky univerzálnej múky
- ¾ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ¾ čajovej lyžičky zázvoru
- ½ čajovej lyžičky škorice
- ⅛ čajové lyžičky muškátového orieška
- ¼ čajovej lyžičky soli
- ½ šálky melasy (asi 170 g)
- ½ šálky mlieka (v izbovej teplote)
- 1 veľké vajcia (v izbovej teplote)
- 4 polievkové lyžice nesoleného masla v izbovej teplote (asi 60 g)
- ¼ šálky kryštálového cukru (asi 50 g)
Puding:
- 1 šálka hnedého cukru
- 4 čajové lyžičky kukuričného škrobu
- 1 a ¼ šálky horúcej vody
- 4 lyžice nesoleného masla (v izbovej teplote)
Postup
Medovník:
- Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si, vymastený, hlboký plech alebo pekáč.
- Zmiešajte múku s jedlou sódou, zázvorom, škoricou, muškátovým orieškom a soľou. Odložte bokom.
- Vo vedľajšej miske zmiešajte melasu, mlieko a vajcia. Rovnako odložte bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte maslo a cukor. Pomaly šľahajte a postupne pridávajte zmes múky a melasy. Šľahajte pri nízkej rýchlosti, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
- Cesto nalejte do pripraveného pekáča.
Puding:
- Zmiešajte hnedý cukor s kukuričným škrobom.
- Vodu s maslom spoločne ohrievajte, kým sa maslo nerozpustí. Následne maslovú zmes vmiešajte do tej s hnedým cukrom.
- Pudingovú zmes pomaly nalejte na cesto v pekáči a pečte 25–28 minút. Či je perník hotový, spoznáte pomocou špajle, ktorú zapichnete do stredu. Pokiaľ na špajli nezostane žiadne cesto, je pokrm hotový.
- Medovník s pudingom podávajte teplý. Kontrast teplého dezertu so studenou zmrzlinou chutí výborne.