Sladké, lepivé, nadýchané to sú presne tieto guličky inšpirované známym medovým dezertom. Garantujeme vám, že lepšiu chuťovú kombináciu nenájdete a dezertné misky zostanú prázdne. Krémové čokoládové cesto s kúskami nadýchaného cesta vo vnútri aj na povrchu, táto kombinácia s medom jednoducho neomrzí! Trúfam si tvrdiť, že sú lepšie ako originál, ale posúďte sami.
Čo budeme potrebovať
Na guličky
- 120 g čokolády (nasekané)
- 125 ml karamelového kondenzovaného mlieka
- 80 g kakaového prášku (plus viac na obaľovanie)
- Lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice medu
- Štipka soli
Na cesto
- 450 g hladkej múky
- 150 g cukru múčka
- 50 g vlašských orechov
- 2 vajcia
- 2 lyžice kypriaceho prášku
- 4 lyžice medu
- 60 g masla
Postup
- Čokoládové lupienky a kondenzované mlieko vložíme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a následne do mikrovlnnej rúry
- Tam zmes 40-60 sekúnd zahrievame av priebehu ohrievania miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí
- Zmes miešame, kým nie je úplne hladká
- Vmiešame kakaový prášok, vanilkový extrakt a soľ, kým sa ingrediencie nespoja a dáme bokom
- Následne si pripravíme cesto na perníkové pláty
- Zmiešame hladkú múku, cukor múčku, namleté oriešky a kypriaci prášok
- Potom do suchých ingrediencií pridáme maslo, med, vajcia
- Zo zmesi si vypracujeme hladké konzistentné cesto
- Zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minút odpočinúť do chladničky
- Cesto potom rozdelíme na diely az nich vyvaľkáme placky (nemusí byť rovnaké, cesto po upečení budeme drobiť)
- Pláty cesta položíme na plech a do rúry
- Pečieme ich na 180 stupňov 10 minút
- Vychladnuté medové placky rozdrobíme a časť dáme bokom na obaľovanie
- Do zvyšného rozdrobeného cesta pridáme cesto na guličky a premiešame
- Cesto necháme, odpočinú v chladničke aspoň 1 hodinu
- Potom z cesta na medové guličky začneme tvarovať gule
- Tie obaľujeme v rozdrobenom ceste alebo v kakaovom prášku
Zaujali vás chute Grécka a chceli by ste ochutnať ďalšie tradičné grécke dobroty? Pusťte sa s nami do prípravy tejto gréckej baklavy , ktorá je taktiež plná medu a navrch je navyše krásne chrumkavá!