Na tento recept nepotrebujete veľa ingrediencií, ale napriek tomu si neuveriteľne pochutnáte. Bažant s chuťou medu a pomarančov je lahôdkou, ktorú si budete chcieť pripravovať znova a znova.
Čo budete potrebovať
- 1/2 šálky masla alebo margarínu, zmäkčeného
- 2 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 2 lyžice medu
- 4 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
- 2 bažanti (každý s hmotnosťou cca 1 až 1,5 kg)
- 1/2 šálky pomarančového likéru alebo vody
- 1 šálka kuracieho vývaru
Postup
- Rúru predhrejte na 175°C.
- Na plnku rozohrejte na panvici maslo a cibuľu s pórom na ňom zľahka opekajte asi 8 minút, kým nezmäknú.
- V malej miske miešajte maslo, pomarančovú kôru, soľ, korenie, med a jarnú cibuľku.
- Bažanty vložte prsiami hore do plytkého pekáča.
- U každého bažanta, počnúc zadným otvorom, prsty jemne oddeľte kožu od pŕs.
- Maslovú zmes natrite na bažantie prsia pod kožu.
- V prípade potreby pripevnite kožu k mäsu špáradlom.
- Vložte teplomer na mäso tak, aby špička bola v najhrubšej časti vnútornej strany stehenného svalu a nedotýkala sa kosti.
- Pečte odkryté asi 45 minút alebo pokiaľ teplomer neukáže 82 °C.
- Preneste bažanty na servírovací tanier a voľne prikryte alobalom.
- Do pekáča nalejte pomarančový likér a vývar a zoškrabte z neho opečené kúsky.
- Zmes prelejte litrového hrnca.
- Za občasného miešania priveďte do varu.
- Varte asi 15 minút za občasného miešania, kým sa tekutina nezredukuje na 1 šálku.
- Bažanty podávajte s omáčkou.