Grécky vianočný dezert, presne to je melomakaróna. V podstate sa jedná o cesto namočené v mede. Vedeli ste, že pôvodne sa melomakaróny podávali na pohrebných hostinách? Dnes sa už však jedná o tradičnú grécku maškrtu, ktorú si vychutnávajú ľudia na Vianoce.
INGREDIENCIA
- 2 hrnčeky extra panenského olivového oleja
- 1/2 hrnčeka pomarančovej šťavy
- 1 hrnček stevie
- 1 lyžička mletého klinčeka
- 4 a 1/2 hrnčeka špaldovej múky
- 1 hrnček medu
- 1 hrnček vody, v ktorej uvaríte škoricu a klinček
- 1 škorica
- plátky citróna
Na sirup:
- 1/2 hrnčeka vody, v ktorej uvaríte škoricu a klinček
- 1/2 hrnčeka koňaku
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 4 lyžice stévie
- 1 a 1/2 hrnčeka vody
- plátky pomaranča
POSTUP
- Začnite najskôr sirupom.
- Do malého hrnca dajte čistú vodu a vodu, v ktorej ste vyvarili škoricu a klinček.
- Ďalej pridajte škoricu, plátky pomaranča a citróna.
- Všetko varte 3-5 minút.
- Pridajte steviu, zamiešajte a pridajte med.
- Potom nechajte sirup vychladnúť.
- Pokračujte cestom.
- Do misky cez jemné sitko preosejte špaldovú múku s práškom do pečiva.
- Do ďalšej misky si pripravte olivový olej, vodu, v ktorej ste vyvarili škoricu a klinčeky, ďalej tiež koňak a steviu.
- Všetko jemne vyšľahajte.
- Pridajte mletý klinček a pomarančovú kôru.
- Do pomarančovej šťavy dajte jedlú sódu, a potom ju nalejte do misky.
- Suché prísady pridajte do mokrých zložiek na trikrát a vždy cesto jemne premiešajte.
- Za pomoci lyžičky si ukrajujte cesto a vytvárajte z neho oválky, respektíve vajíčka.
- Vajíčka dávajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pred pečením melomakaróny jemne prepichnite vidličkou.
- Pečte v rúre predhriatej na 160 °C počas 25 až 30 minút.
- Ešte horúce melomakaróny dajte do studeného sirupu, a potom ich pokladajte na tanier.
- Ozdobte medom a vlašskými orechmi.