Táto luxusná polievka Albondigas sa pripravuje z guličiek z ryže a hovädzieho mäsa, ktoré sa dusia v paradajkovom vývare spolu so zemiakmi, mrkvou a cuketou. Je výdatná a bude chutiť deťom aj dospelým!
Ingrediencie
Na mäsové guličky:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1/2 šálky varenej bielej ryže
- 1 lyžička lisovaného cesnaku
- 1 vajce
- 1/4 šálky nasekaných lístkov koriandra
- 1 lyžička drvenej rímskej rasce
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
Na polievku:
- 2 lyžičky olivového oleja
- 1/2 šálky cibule, nakrájané na kocky
- 1 lyžička lisovaného cesnaku
- 3 mrkvy, olúpané, nakrájané na štvrťky a nakrájané na plátky
- 1 a 1/2 šálky zemiakov, olúpaných a nakrájaných na cca centimetrové kúsky
- 6 šálok hovädzieho vývaru
- 1 plechovka (425 ml) drvených paradajok
- 230 ml paradajkovej omáčky
- 1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1 veľká cuketa, nakrájaná na štvrtky a potom na plátky
- 1/4 šálky nasekaných lístkov koriandra
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Do veľkej misy dajte hovädzie mäso, ryžu, cesnak, vajcia, koriander, rascu, soľ a korenie.
- Miešajte, kým sa všetko dôkladne nespojí.
- Mäsovú zmes rozvaľkajte na cca 2 cm veľké mäsové guličky.
- Mäsové guličky položte na tácku.
- Zahrejte olivový olej vo veľkom hrnci na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu a mrkvu a restujte 3-4 minúty.
- Pridajte cesnak a restujte 30 sekúnd.
- Do hrnca pridajte zemiaky, hovädzí vývar, paradajky, paradajkovú omáčku, rascu a oregano.
- Priveďte do varu.
- Varte 10 minút.
- Mäsové guličky vhoďte do polievky a varte ďalších 10 minút.
- Pridajte cuketu a varte ďalších 5 minút.
- Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Posypte nasekaným koriandrom a podávajte.