Mexická tortilla so steakom a fazuľami

Mexická tortilla so steakom a fazuľami

V tomto recepte na burrito použijeme namiesto mletého hovädzieho mäsa, hovädzí steak, ktorý je marinovaný v lahodnej zmesi pomarančovej a limetkovej šťavy, cesnaku, koriandra, rasce a chilli prášku. Recept je o niečo obsiahlejší, ale je to len z dôvodu, že nepoužívame plechovky a konzervy. Všetko je robené od základu z poctivých čerstvých surovín.

Čo budeme potrebovať

Na Carne Asada (grilované hovädzie mäso)

  1. 120 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  2. 40 g jemne nasekaných lístkov koriandra
  3. 4 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
  4. 2 lyžice limetkovej šťavy
  5. Lyžica panenského olivového oleja
  6. 2 lyžičky mletej rasce
  7. 2 lyžičky sušeného oregana
  8. 2 lyžičky chilli prášku
  9. Lyžička soli
  10. 700 g hovädzieho steaku (očisteného a nakrájaného na plátky)

Na fazule

  1. 50 ml extra panenského olivového oleja
  2. 180 g cibule (nakrájaná na kocky)
  3. 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
  4. 2 lyžičky mletého
  5. 2 sušené bobkové listy
  6. 400 g suchých čiernych fazule
  7. 1,5 l domáceho kuracieho vývaru
  8. Soľ

Na ryžu

  1. 30 ml oleja
  2. 250 g dlhozrnnej ryže
  3. 180 g cibule (nakrájaná na jemné kocky)
  4. 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
  5. 2 lyžice paradajkového pretlaku
  6. 550 ml kuracieho vývaru
  7. Lyžička soli

Na zostavenie burritos

  1. Olej
  2. 6 tortill
  3. 450 g strúhaného syra
  4. Kyslú smotanu
  5. Avokádo (nakrájané na plátky)
  6. Salsu

Postup

  1. Na marinádu si v uzatvárateľnom vrecúšku zmiešame pomarančový džús, koriander, cesnak, limetkovú šťavu, olivový olej, rascu, oregano, chilli prášok a soľ
  2. Vrecko uzavrieme a ľahko s ním zatrepeme, aby sa ingrediencie dôkladne spojili
  3. Do vrecka pridáme nakrájané kúsky hovädzieho steaku
  4. Potom vrecko znovu uzavrieme a vytlačíme prebytočný vzduch
  5. Mäso v chladničke marinujeme aspoň 3 až 8 hodín
  6. Medzitým si pripravíme fazuľu
  7. V strednom hrnci si zahrejeme olivový olej na stredne vysokú teplotu
  8. Pridáme cibuľu a varíme
  9. Premiešavame, aby cibuľa zmäkla a zhnedla
  10. Potom vmiešame cesnak, rascu a bobkové listy a začneme variť, kým sa korenie nerozvonia, asi 30 sekúnd
  11. Pridáme fazuľu, kurací vývar a veľkú štipku soli
  12. Zmes privedieme do varu
  13. Potom teplotu znížime na minimum, prikryjeme a varíme, kým fazuľa nezmäknú, približne asi 2 – 3 hodiny
  14. V priebehu varenia pridávame vodu, aby fazuľa zostala ponorená.
  15. Zložíme pokrievku a za občasného miešania pokračujeme ďalších 45 minút vo varení, kým nie sú fazuľa veľmi mäkké až krémové
  16. Akonáhle fazuľa úplne zmäknú, nechajte tekutinu zredukovať, aby vnikla hustá, krémová omáčka
  17. Ochutnáme av prípade potreby dochutíme soľou
  18. Bobkové listy vyhodíme, fazuľovú náplň zložíme z platne a necháme ju zakrytú, kým nezačneme s plnením
  19. Na ryžu si v hrnci na vysokú teplotu zahrejeme olivový olej
  20. Pridáme prepláchnutú a odkvapkanú ryžu a začneme za stáleho miešania variť, kým ľahko neopečie
  21. Vmiešame cibuľu, cesnak a za stáleho miešania varíme, kým cibuľa nezačne mäknúť a ľahko hnednúť
  22. Pridáme paradajkový pretlak a varíme ďalšiu minútu
  23. Pridáme kurací vývar a zmes privedieme do varu
  24. Keď sa zmes začne variť, znížime teplotu, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme ďalších 15 minút
  25. Hrniec odstránime z platne a prikrytý ho necháme ďalších 10 minút odpočívať
  26. Z hrnca zložíme pokrievku a ryžu jemne našuchoríme vidličkou
  27. Podľa potreby ju znovu prikryjeme a udržujeme v teple, kým nebude pripravená na použitie
  28. Steak vyberieme z marinády a osušíme ho
  29. Rozpálime si panvicu na vysokú teplotu a marinovaný steak na ňu vhodíme a rýchlo ho opečieme
  30. Prepečený steak zložíme z panvice a necháme ho 10 minút odpočívať, než s ním začneme plniť burrito
  31. Na suchej nepriľnavej panvici si na strednú teplotu ohrejeme tortillu
  32. Tortillu zložíme z panvice a posypeme jej syrom
  33. Do stredu pridáme rovnomernú vrstvu ryže
  34. Na ryžu naložíme fazuľu, potom ďalší syr, potom hovädzie mäso, kyslú smotanu, salsu, plátky avokáda
  35. Bočné strany tortilly preložíme cez náplň
  36. Potom zrolujeme spodnú časť tortilly cez náplň
  37. Pri rolovaní pevne držíme bočné strany
  38. Burrite ešte zabalíme do alobalu, aby lepšie držalo pohromade
  39. Ihneď podávame
Mexická tortilla plnená ryžou steakovým mäsom a avokádom.
Zdroj: everybody-loves-to-eat.tumblr.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.