Luxusný a výdatný pokrm, ktorý vás počas zimných dní skvele zahreje. Zelerová perinka v kombinácii so skvele ochuteným mletým mäsom vytvára úplne jedinečné jedlo!
INGREDIENCIA
- 1 lyžica olivového oleja plus trochu naviac
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 balenie čerstvej petržlenovej vňate, stonky a listy nasekané
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- štipka feniklových semienok
- štipka sušeného červeného chilli
- ½ lyžičky mletej škorice
- štipka muškátového orieška
- 120 ml bieleho vína
- 2 paradajky, nakrájané
- 4 stopky stopkového zeleru, nakrájané na 5 cm kúsky
- 400 ml kuracieho vývaru
- maslo
Na perinu:
- 1 zeler, olúpaný a nakrájaný na veľké kúsky
- 1 bobkový list
- 200 ml mlieka
- 30 g parmezánu plus trochu kôry, ak máte
- 1 lyžica crème fraîche alebo prírodného jogurtu
- 1 vetvička rozmarínu, nasekaná
POSTUP
- Rúru rozpáľte na 200 stupňov Celzia.
- Na panvici rozohrejte olej a restujte na ňom cibuľu spolu s mletým mäsom, petržlenovou vňaťou, cesnakom, feniklovými semienkami, chilli, škoricou, muškátovým orieškom a štipkou soli cca 8-10 minút, kým mäso nezhnedne.
- Zalejte vínom a nechajte ho zredukovať asi na tretinu, potom pridajte paradajky a varte ďalšie 3 minúty.
- Pridajte stopkový zeler a varte ďalších 10 minút, potom pridajte vývar a kôru z parmezánu, ak používate, a čiastočne prikryte pokrievkou.
- Varte 20 minút, alebo kým stopkový zeler, potom premiešajte s petržlenovými listami.
- Medzitým si pripravte perinu.
- Zeler dajte do hrnca spolu s bobkovým listom.
- Zalejte mliekom a pridajte štipku soli, potom prikryte a varte 10-15 minút do zmäknutia. Zmes rozmixujte v kuchynskom robote s parmezánom a crème fraîche alebo jogurtom.
- Podľa chuti okoreňte.
- Mäsovú zmes nalejte do maslom vymastenej koláčovej formy alebo pekáča.
- Na mäso nalejte krémovú zelerovú perinku a posypte rozmarínom.
- Pokvapkajte trochou olivového oleja a potom pečte 30 minút, kým povrch nezezlátne.
Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty na cukety plnené mletým mäsom ! Máme pre vás varianty s hovädzím, ale aj morčacím mäsom, pečené aj varené, talianske či mexické.