Pre milovníkov orechov máme aj tento špeciálny recept na frgál s orechovou náplňou. Úžasne krémová náplň v kombinácii s nadýchaným kysnutým cestom je niečo čo si nemôžete nechať v žiadnom prípade ujsť.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 300 g hladkej múky
- 200 g hrubej múky
- 30 g droždia
- 125 g masla (rozpusteného)
- 150 ml mlieka (teplého)
- 60 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- Štipka soli
Na pomazanie
- Žĺtok
- 50 g masla (rozpusteného)
- 50 ml rumu
Na náplň
- 150 ml smotany
- 60 g cukru
- 220 g vlašských orechov
- Šťava z ½ pomaranča
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Na kvások si do teplého mlieka zamiešame cukor a 100 g hladkej múky
- Rozdrobíme droždie a zmes dáme na teplé miesto a necháme na teplom mieste vzísť kvások
- Keď máme kvások hotový pridáme k nemu žĺtky, rozpustené maslo, obe múky a štipku soli
- Ručne si cesto zarobíme
- Cesto by malo byť tuhšie, ale vláčne
- Vytvarujeme bochník, ktorý umiestnime do misy, ktorú prikryjeme utierkou a dáme ho na teplé miesto kysnúť.
- Cesto necháme kysnúť, aspoň hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem
- Medzitým sa pripravíme orechovú náplň do frgálu
- Nalejeme si smotanu do hrnca a zahrievame
- Prisypeme cukor a zmes privedieme do varu
- Keď je cukor rozpustený, tak prisypeme namleté orechy
- Intenzívne miešame asi 2 minúty, kým zmes nezhustne, potom prilievame pomarančovú šťavu a odstavíme bokom
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice
- Cesto rozvaľkáme do tvaru koláča a prenesieme ho na plech na pečenie
- Asi centimetrovým okrajom najskôr potrieme žĺtkom
- Nanesieme náplň a rovnomerne ju po celom povrchu frgálu rozotrieme
- Koláč necháme takto ešte pár minút odpočívať, aby ešte nakyslo.
- Potom frgály dávame do rúry a pečieme približne 20 minút
- Hotový ešte horúci frgál pokvapkáme zmesou rozpusteného masla a rumu