Krehúňke mäsko, plné vlastnej šťavy. Takto si predstavujem dokonalé bravčové výpečky. Ale fantazírovanie bolo dosť a vy si takto lahodné mäso môžete pripraviť raz, dva aj u vás doma. Pridajme k nemu ešte poriadnu porciu krémového špenátu, spoločne s pravou zemiakovou knedľou.
Čo budeme potrebovať
Na vrabce
- 500 g bravčového pliecka
- 250 g bravčového bôčika
- 2 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- Lyžička drvenej rasce
- 100 ml vody (alebo hovädzieho vývaru)
- Soľ (podľa potreby)
- Korenie (podľa potreby)
Na špenát
- 3 lyžice masla
- Cibuľa
- 600 g mrazeného sekaného špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml 31% smotany
- Soľ (podľa potreby)
Na knedľu
- 250 g zemiakov
- 110 g múky z ovsených vločiek
- Soľ (podľa potreby)
Postup
- Rúru si zapneme na 150 stupňov
- Bravčové mäso s bôčikom pokrájame na väčšie kocky
- Pridáme ho do pekáča a dôkladne ho osolíme, okoreníme a dochutíme rascou
- Potom pridáme prelisovaný cesnak a všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa mäso v korení úplne obalilo
- Olúpeme si cibuľu a nakrájame ju na veľmi malé kocky
- Cibuľu potom nasypeme do pekáča, cez ňu pridáme mäso a všetko podlejeme vodou alebo vývarom
- Pozor, aby sme nepridali zbytočne veľa vývaru, inak nám cibuľka neskaramelizuje, mäso by nemalo plávať
- Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme ho pri 150 stupňoch 2-3 hodiny
- Mäso počas pečenia pravidelne kontrolujeme, miešame a podľa potreby podlievame
- Keď je mäso hotové, vyberieme ho z pekáča a vypečenú šťavu prelejeme do čistého hrnca a postavíme ho na platňu
- Šťavu s cibuľkou necháme na vysokú teplotu ešte restovať, aby dostala intenzívnejšiu chuť
- Keď je šťava hotová, vlejeme do nej ďalších 100 ml vody a všetko rozmixujeme do hladkej a hustej omáčky
- Omáčku necháme ešte asi 15 minút prebublávať pri nízkej teplote
- Ochutnáme a podľa potreby dochutíme čiernym korením a soľou, pridáme mäso a zmes udržujeme v teple
- Na špenát si v hrnci rozpustíme maslo a na ňom si orestujeme dozlatista najemno nakrájanú cibuľku
- Akonáhle je cibuľka zlatistá pridáme špenát a 10 varíme, kým sa zo špenátu neodparí časť vody
- Pridáme smotanu a prelisovaný cesnak a necháme prebublávať na nízkej teplote
- Ochutnáme a podľa našich preferencií dochutíme soľou, cesnakom alebo korením
- Na knedle si dáme variť do osolenej vody olúpané zemiaky
- Keď sú zemiaky uvarené, dáme ich vychladnúť a potom ich najemno nastrúhame
- Do strúhaných zemiakov pridáme soľ a postupne pridávame múku
- Najskôr bude cesto lepivé, ale s viacerými múky vytvorí hladké zemiakové cesto
- Keď je cesto hotové, dáme ho na 10-15 minút odležať
- Potom si z neho na pomúčenej doske vyvaľkáme šišky, ktoré dáme variť do osolenej vriacej vody
- Knedľa sa bude variť asi 8 minút, keď vypláva tak ho vyberieme z hrnca