Moravský vrabec so špenátom a zemiakovou knedľou

Moravský vrabec so špenátom a zemiakovou knedľou

Krehúňke mäsko, plné vlastnej šťavy. Takto si predstavujem dokonalé bravčové výpečky. Ale fantazírovanie bolo dosť a vy si takto lahodné mäso môžete pripraviť raz, dva aj u vás doma. Pridajme k nemu ešte poriadnu porciu krémového špenátu, spoločne s pravou zemiakovou knedľou.

Čo budeme potrebovať

Na vrabce

  1. 500 g bravčového pliecka
  2. 250 g bravčového bôčika
  3. 2 cibuľa
  4. 5 strúčikov cesnaku
  5. Lyžička drvenej rasce
  6. 100 ml vody (alebo hovädzieho vývaru)
  7. Soľ (podľa potreby)
  8. Korenie (podľa potreby)

Na špenát

  1. 3 lyžice masla
  2. Cibuľa
  3. 600 g mrazeného sekaného špenátu
  4. 2 strúčiky cesnaku
  5. 100 ml 31% smotany
  6. Soľ (podľa potreby)

Na knedľu

  1. 250 g zemiakov
  2. 110 g múky z ovsených vločiek
  3. Soľ (podľa potreby)

Postup

  1. Rúru si zapneme na 150 stupňov
  2. Bravčové mäso s bôčikom pokrájame na väčšie kocky
  3. Pridáme ho do pekáča a dôkladne ho osolíme, okoreníme a dochutíme rascou
  4. Potom pridáme prelisovaný cesnak a všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa mäso v korení úplne obalilo
  5. Olúpeme si cibuľu a nakrájame ju na veľmi malé kocky
  6. Cibuľu potom nasypeme do pekáča, cez ňu pridáme mäso a všetko podlejeme vodou alebo vývarom
  7. Pozor, aby sme nepridali zbytočne veľa vývaru, inak nám cibuľka neskaramelizuje, mäso by nemalo plávať
  8. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme ho pri 150 stupňoch 2-3 hodiny
  9. Mäso počas pečenia pravidelne kontrolujeme, miešame a podľa potreby podlievame
  10. Keď je mäso hotové, vyberieme ho z pekáča a vypečenú šťavu prelejeme do čistého hrnca a postavíme ho na platňu
  11. Šťavu s cibuľkou necháme na vysokú teplotu ešte restovať, aby dostala intenzívnejšiu chuť
  12. Keď je šťava hotová, vlejeme do nej ďalších 100 ml vody a všetko rozmixujeme do hladkej a hustej omáčky
  13. Omáčku necháme ešte asi 15 minút prebublávať pri nízkej teplote
  14. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme čiernym korením a soľou, pridáme mäso a zmes udržujeme v teple
  15. Na špenát si v hrnci rozpustíme maslo a na ňom si orestujeme dozlatista najemno nakrájanú cibuľku
  16. Akonáhle je cibuľka zlatistá pridáme špenát a 10 varíme, kým sa zo špenátu neodparí časť vody
  17. Pridáme smotanu a prelisovaný cesnak a necháme prebublávať na nízkej teplote
  18. Ochutnáme a podľa našich preferencií dochutíme soľou, cesnakom alebo korením
  19. Na knedle si dáme variť do osolenej vody olúpané zemiaky
  20. Keď sú zemiaky uvarené, dáme ich vychladnúť a potom ich najemno nastrúhame
  21. Do strúhaných zemiakov pridáme soľ a postupne pridávame múku
  22. Najskôr bude cesto lepivé, ale s viacerými múky vytvorí hladké zemiakové cesto
  23. Keď je cesto hotové, dáme ho na 10-15 minút odležať
  24. Potom si z neho na pomúčenej doske vyvaľkáme šišky, ktoré dáme variť do osolenej vriacej vody
  25. Knedľa sa bude variť asi 8 minút, keď vypláva tak ho vyberieme z hrnca
Bravčové kúsky pomaly pečené v rúre so špenátom a knedľou zo zemiakov.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.