Tento bohatý a výdatný morčacie guláš je perfektné zimné jedlo, ktoré vás zahreje. Vďaka hustému vývaru a kombinácii mäsa, hrášku a zemiakov sa určite stane aj vašim obľúbeným pokrmom.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 vykostené morčacie stehno 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 stredné mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 stonky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
- 4 veľké strúčiky cesnaku, drvené
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice paradajkovej pasty
- 1/2 šálky bieleho vína
- 2 čerstvé listy šalvie
- 6 vetvičiek čerstvého tymiánu
- 4 stonky čerstvej petržlenovej vňate a ďalšie na ozdobu
- 2 bobkové listy
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 4 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 šálka čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 6 lyžíc hladkej múky
- 4 šálky morčacieho vývaru
- soľ a čierne korenie, podľa chuti
Postup
- Rozpáľte olivový olej vo veľkom hrnci na strednom plameni.
- Morčacie stehno poriadne osoľte a okoreňte.
- Pridajte do hrnca a pečte asi 3 minúty z každej strany alebo do zhnednutia.
- Pomocou klieští preložte stehno na tanier a odložte bokom.
- Do hrnca pridajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí a nezačne peniť, a zoškrabnite všetky hnedé kúsky z dna panvice.
- Pridajte cibuľu, zeler, mrkvu a cesnak a restujte, kým zelenina nezmäkne a nezačne hnednúť, asi 10 minút.
- Posypte múku a miešajte 1 až 2 minúty, kým nebude všetka zelenina rovnomerne obalená.
- Prilejte víno a paradajkovú pastu a miešajte asi 2 až 3 minúty, kým sa tekutina z väčšiny neodparí.
- Prilejte vývar, sójovú omáčku a bylinky (bylinky spojte špagátom, aby ste ich neskôr ľahko odstránili) a priveďte do varu.
- Pridajte morčacie stehno späť do hrnca a znížte plameň.
- Pokračujte vo varení na nízkom plameni asi 30 minút (hrniec nechajte čiastočne zakrytý vekom).
- Pridajte zemiaky a hrášok a varte ďalších cca 30 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Vyberte morčacie stehno z hrnca a vložte do misy alebo na doštičku, a nechajte ho dostatočne vychladnúť (medzitím nechajte hrniec zakrytý na najnižšom plameni).
- Odstráňte z morčacieho mäsa kosť, kožu a chrupavky, a nakrájajte ho na kúsky.
- Odstráňte zväzok byliniek.
- Pridajte nakrájané morčacie mäso späť do hrnca a miešajte, kým sa neprehreje.
- Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou as kúskom dobrého chrumkavého chleba.