Morčacie na vďakyvzdania ako od mamičky

Morčacie na vďakyvzdania ako od mamičky

Deň vďakyvzdania je tradičný sviatok, ktorý si žiada aj tradične pojatú slávnostnú tabuľu. Už dávno neplatí, že by sa morka pekla len v USA, naopak si tento druh vtáka našiel miesto aj v našich domácnostiach. Prečo si takýto recept neskúsiť pripraviť napríklad na blížiacu sa Veľkú noc?

Ingrediencie:

  • 1 morka (cca 12 kg)
  • 1 – 2 veľké cibule
  • 1 citrón
  • 1 veľké jablko
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • Štipka čerstvého šalvie
  • 1 nesladené čerstvé maslo
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 8 strúčikov cesnaku

Postup:

  • Na začiatok nesmieme zabudnúť na to, že pred prípravou musí byť morka rozmrazená, pokiaľ nemáme chladenú a zahriata na izbovú teplotu.
  • Začneme tým, že umiestnime rošt na pečenie v rúre do strednej časti a predhrejeme rúru na 170°C.
  • Cibuľu ošúpeme a rozkrájame na štvrtky.
  • Citrón dôkladne umyjeme a rozdelíme na polovicu.
  • Jablko rozkrojíme, zbavíme jadrovníka a dáme na stranu k ostatným surovinám.
  • Pripravíme si misku, dáme do nej zmäknuté maslo a pridáme soľ s korením a prelisovaný cesnak.
  • Odoberieme pol vetvičky tymiánu aj rozmarínu a nakrájame najemno.
  • Polovicu šalvie pridáme k maslu a druhú odložíme.
  • Všetko dôkladne zamiešame a necháme chvíľu oddýchnuť.
  • Morku zbavíme krku a vyčistíme od vnútorností (drobov).
  • Vypláchneme vnútorný priestor a potom celú morku starostlivo osušíme kuchynskými papierovými utierkami/utierkami.
  • Osolíme, okoreníme a naplníme morku plnkou, ktorú bude tvoriť citrón, jablko, cibuľa a zvyšné bylinky.
  • Zasunieme prsty na okraji pod kožu a opatrne ju nadvihujeme, aby sa čiastočne oddelila od tela morky.
  • Natrieme pod kožu časť bylinkového masla a potom kožu jemne pritlačíme.
  • Morku položíme do pekáča s roštom tak, aby mali krídla schované pod sebou.
  • V mikrovlnke chvíľu rozpustíme zvyšné bylinkové maslo a tým potom morku potrieme po celom povrchu, spodnú stranu vynecháme.
  • Rúru dáme na 180 stupňov a pečieme zhruba 3 hodiny, pričom v priebehu pečenia opakovane natrieme zvyšným maslom s bylinkami.
  • Keby sa začala kožička pripaľovať alebo len príliš rýchlo hnednúť, zakryjeme vrchnú časť morky kúskom alobalu.
  • Zhruba 30 – 40 minút pred koncom pečenia alobal zložíme a stiahneme teplotu na 170 °C.
  • Akonáhle je morka upečená, vyberieme ju z rúry a necháme na linke ešte 30 minút odpočívať, ideálne pod alobalom.
  • Opatrne zlejeme vypražený mastenec v panvici a použijeme na omastenie.
  • Potom už stačí len morku vhodne nakrájať a servírovať s prílohou podľa ľubovôle.
Pečený moriak s luxusnou plnkou a bylinkovým maslom.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.