Deň vďakyvzdania je tradičný sviatok, ktorý si žiada aj tradične pojatú slávnostnú tabuľu. Už dávno neplatí, že by sa morka pekla len v USA, naopak si tento druh vtáka našiel miesto aj v našich domácnostiach. Prečo si takýto recept neskúsiť pripraviť napríklad na blížiacu sa Veľkú noc?
Ingrediencie:
- 1 morka (cca 12 kg)
- 1 – 2 veľké cibule
- 1 citrón
- 1 veľké jablko
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 1 vetvička čerstvého tymiánu
- Štipka čerstvého šalvie
- 1 nesladené čerstvé maslo
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 8 strúčikov cesnaku
Postup:
- Na začiatok nesmieme zabudnúť na to, že pred prípravou musí byť morka rozmrazená, pokiaľ nemáme chladenú a zahriata na izbovú teplotu.
- Začneme tým, že umiestnime rošt na pečenie v rúre do strednej časti a predhrejeme rúru na 170°C.
- Cibuľu ošúpeme a rozkrájame na štvrtky.
- Citrón dôkladne umyjeme a rozdelíme na polovicu.
- Jablko rozkrojíme, zbavíme jadrovníka a dáme na stranu k ostatným surovinám.
- Pripravíme si misku, dáme do nej zmäknuté maslo a pridáme soľ s korením a prelisovaný cesnak.
- Odoberieme pol vetvičky tymiánu aj rozmarínu a nakrájame najemno.
- Polovicu šalvie pridáme k maslu a druhú odložíme.
- Všetko dôkladne zamiešame a necháme chvíľu oddýchnuť.
- Morku zbavíme krku a vyčistíme od vnútorností (drobov).
- Vypláchneme vnútorný priestor a potom celú morku starostlivo osušíme kuchynskými papierovými utierkami/utierkami.
- Osolíme, okoreníme a naplníme morku plnkou, ktorú bude tvoriť citrón, jablko, cibuľa a zvyšné bylinky.
- Zasunieme prsty na okraji pod kožu a opatrne ju nadvihujeme, aby sa čiastočne oddelila od tela morky.
- Natrieme pod kožu časť bylinkového masla a potom kožu jemne pritlačíme.
- Morku položíme do pekáča s roštom tak, aby mali krídla schované pod sebou.
- V mikrovlnke chvíľu rozpustíme zvyšné bylinkové maslo a tým potom morku potrieme po celom povrchu, spodnú stranu vynecháme.
- Rúru dáme na 180 stupňov a pečieme zhruba 3 hodiny, pričom v priebehu pečenia opakovane natrieme zvyšným maslom s bylinkami.
- Keby sa začala kožička pripaľovať alebo len príliš rýchlo hnednúť, zakryjeme vrchnú časť morky kúskom alobalu.
- Zhruba 30 – 40 minút pred koncom pečenia alobal zložíme a stiahneme teplotu na 170 °C.
- Akonáhle je morka upečená, vyberieme ju z rúry a necháme na linke ešte 30 minút odpočívať, ideálne pod alobalom.
- Opatrne zlejeme vypražený mastenec v panvici a použijeme na omastenie.
- Potom už stačí len morku vhodne nakrájať a servírovať s prílohou podľa ľubovôle.