Tento recept na morčaciu roládu je vhodný pre každú príležitosť a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Vyskúšajte ho aj vy!
INGREDIENCIA
- 2 lyžice masla
- 2 póry nakrájané na tenké plátky
- 2 stopky stopkového zeleru nakrájané najemno (asi ½ šálky)
- 230 g šampiňónov, najemno nasekaných v kuchynskom robote
- ½ lyžičky sušeného estragónu
- soľ a korenie na dochutenie
- ¼ šálky dezertného vína (napr. Marsala)
- ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice nasekané čerstvé šalvie
- 1 (cca kilové) vykostené morčacie prsník
POSTUP
- Predhrejte veľkú panvicu na strednom plameni.
- Rozpustite maslo a restujte pór a stopkový zeler, kým nezačnú mäknúť – asi 8 minút.
- Pridajte šampiňóny a estragón a ďalej restujte asi 10 minút, kým sa tekutina neodparí.
- Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Pridajte do panvice dezertné víno a zoškrabnite dno panvice plochou špachtľou, aby ste získali všetky hnedé kúsky.
- Panvicu stiahnite z platne a vmiešajte petržlenovú vňať a šalviu.
- Zeleninu znovu osoľte podľa chuti a náplň nechajte vychladnúť.
- Morčacie prsník položte na doštičku.
- Ostrý nôž držte rovnobežne s doskou a zatlačte dlaňou voľnej ruky smerom dole na morčacie prsník.
- Prekrojte dlhšiu stranu prsia v tretine dĺžky od hornej časti a zastavte sa, kým prsník úplne prerežete.
- Otočte prsník o 180 stupňov a znovu prsník prekrojte rovnobežne s doskou do tretiny od hornej časti prsia.
- Prsník opäť neprerežte úplne.
- Teraz by ste mali byť schopní prsník otvoriť ako harmoniku.
- Položte takto pripravené prsník naplocho na doske.
- Ľahko ho naklepte.
- Morčacie mäso ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením a potom rovnomerne naneste na prsia náplň.
- Zrolujte mäso okolo náplne av pravidelných intervaloch zaviažte.
- Pečte moriek pri 175 stupňoch Celzia po dobu asi 75 minút, alebo pokiaľ teplomer s okamžitým odpočtom vložený do stredu morky nedosiahne teplotu 71˚C.
- Roládu vyberte z rúry a pred krájaním a podávaním ju nechajte desať minút odpočívať na doske voľne zakrytú fóliou.