Morčacie stehná dusené v jablčnom mušte

Morčacie stehná dusené v jablčnom mušte

Morčacie stehienka dusené so zeleninou v jablčnom mušte sú jednoduché na prípravu a zároveň sa jedná o výbornú záležitosť, ktorú si obľúbi celá vaša rodina!

Ingrediencie

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 2 morčacie stehná
  • 115 g pancetty alebo slaniny, nakrájané na cca centimetrové kocky
  • 2 stredné mrkvy, nakrájané na centimetrové kocky
  • 1 veľký stopka stopkového zeleru, nakrájaný na centimetrové kocky
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na centimetrové kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 šálky jablčného muštu
  • 1–1 a ½ šálky morčacieho vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 celé klinčeky
  • 2 vetvičky tymiánu
  • soľ a čerstvo drvené korenie podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160 °C.
  2. Zohrejte široký hrniec s ťažkým dnom vhodný do rúry na strednom až stredne vysokom plameni.
  3. Morčacie stehná osušte a dochuťte soľou a korením.
  4. Pridajte do hrnca olej a potom morčacie stehná.
  5. Varte asi 8-10 minút na prvej strane alebo pokiaľ dobre nezhnednú.
  6. Otočte a varte ďalších 10–15 minút, alebo pokiaľ zo všetkých strán nebudú krásne zlaté.
  7. Odstráňte z panvice.
  8. Znížte teplotu na stredne nízku a pridajte do hrnca pancettu.
  9. Varte celkom 10–15 minút, teplotu upravujte podľa potreby, alebo pokiaľ sa tuk nerozpustí a pancetta nebude chrumkavá.
  10. Vyberte pancettu z panvice pomocou dierovanej lyžice.
  11. Nechajte si v hrnci zvyšný tuk.
  12. Pridajte do hrnca mrkva, stopkatý zeler a cibuľu.
  13. Dochuťte soľou.
  14. Restujte na strednom plameni za občasného miešania asi 10 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
  15. Pridajte cesnak a restujte asi 30 sekúnd.
  16. Pridajte morku a pancettu späť do hrnca.
  17. Zalejte jablčným muštom a dostatočným množstvom vývaru, aby tekutina dosahovala do ⅔ morčacích stehien.
  18. Pridajte bobkový list, klinčeky a tymian.
  19. Prikryjeme pokrievkou a dajte do rúry.
  20. Pečte 45 minút, odkryte a pečte ďalších 15–20 minút, alebo kým najhrubšia časť morčacieho mäsa nezaznamená na teplomere 70 °C.
  21. Morčacie stehienka preložte na tanier a zakryte alobalom, aby zostala teplá.
  22. Tekutinu z dusenia preceďte.
  23. Zeleninu a pancettu nevyhadzujte, nechajte si ju na servírovanie.
  24. Lyžicou odstráňte tuk z hornej časti scedenej tekutiny.
  25. Precedenú tekutinu vráťte do hrnca a priveďte do varu.
  26. Varte do zhustnutia a zredukujte asi na 2 šálky.
  27. V prípade potreby dokoreňte.
  28. Morčacie stehienka podávajte s omáčkou a odloženou zeleninovou zmesou.
  29. Ako príloha je skvelá zemiaková kaša.
  30. Užite si to!
Dve morčacie stehienka servírované na tanieri a ozdobené bylinkami.
www.mythreeseasons.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.