Morčacie stehienka dusené so zeleninou v jablčnom mušte sú jednoduché na prípravu a zároveň sa jedná o výbornú záležitosť, ktorú si obľúbi celá vaša rodina!
Ingrediencie
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 2 morčacie stehná
- 115 g pancetty alebo slaniny, nakrájané na cca centimetrové kocky
- 2 stredné mrkvy, nakrájané na centimetrové kocky
- 1 veľký stopka stopkového zeleru, nakrájaný na centimetrové kocky
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na centimetrové kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 šálky jablčného muštu
- 1–1 a ½ šálky morčacieho vývaru
- 1 bobkový list
- 2 celé klinčeky
- 2 vetvičky tymiánu
- soľ a čerstvo drvené korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Zohrejte široký hrniec s ťažkým dnom vhodný do rúry na strednom až stredne vysokom plameni.
- Morčacie stehná osušte a dochuťte soľou a korením.
- Pridajte do hrnca olej a potom morčacie stehná.
- Varte asi 8-10 minút na prvej strane alebo pokiaľ dobre nezhnednú.
- Otočte a varte ďalších 10–15 minút, alebo pokiaľ zo všetkých strán nebudú krásne zlaté.
- Odstráňte z panvice.
- Znížte teplotu na stredne nízku a pridajte do hrnca pancettu.
- Varte celkom 10–15 minút, teplotu upravujte podľa potreby, alebo pokiaľ sa tuk nerozpustí a pancetta nebude chrumkavá.
- Vyberte pancettu z panvice pomocou dierovanej lyžice.
- Nechajte si v hrnci zvyšný tuk.
- Pridajte do hrnca mrkva, stopkatý zeler a cibuľu.
- Dochuťte soľou.
- Restujte na strednom plameni za občasného miešania asi 10 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte cesnak a restujte asi 30 sekúnd.
- Pridajte morku a pancettu späť do hrnca.
- Zalejte jablčným muštom a dostatočným množstvom vývaru, aby tekutina dosahovala do ⅔ morčacích stehien.
- Pridajte bobkový list, klinčeky a tymian.
- Prikryjeme pokrievkou a dajte do rúry.
- Pečte 45 minút, odkryte a pečte ďalších 15–20 minút, alebo kým najhrubšia časť morčacieho mäsa nezaznamená na teplomere 70 °C.
- Morčacie stehienka preložte na tanier a zakryte alobalom, aby zostala teplá.
- Tekutinu z dusenia preceďte.
- Zeleninu a pancettu nevyhadzujte, nechajte si ju na servírovanie.
- Lyžicou odstráňte tuk z hornej časti scedenej tekutiny.
- Precedenú tekutinu vráťte do hrnca a priveďte do varu.
- Varte do zhustnutia a zredukujte asi na 2 šálky.
- V prípade potreby dokoreňte.
- Morčacie stehienka podávajte s omáčkou a odloženou zeleninovou zmesou.
- Ako príloha je skvelá zemiaková kaša.
- Užite si to!