Moriak z rúry s omáčkou

Moriak z rúry s omáčkou

Tento recept je zvláštny v tom, že je morka podávaná s vynikajúcou omáčkou. Tá však nie je zahusťovaná múkou či kukuričným škrobom, ale čerstvými zemiakmi.

Chuť tak je jedinečná a nehyzdí ju nič, čo by skresľovalo dokonalý výsledok. Pokiaľ má byť táto omáčka dokonalá, potrebujete na jej prípravu aj výkonný stolný mixér, v ktorom ju spracujete.

Ingrediencie:

  • 9 – 10 kg vážiaca morka
  • 4 litre zeleninového vývaru
  • 1 hrnček klasickej soli
  • 1 hrnček agávového nektáru
  • 2 veľké cibule
  • 1 – 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 veľké vetvičky čerstvej šalvie
  • 10 – 15 guličiek celého čierneho korenia
  • 4 1/2 litra ľadovo studenej vody
  • 1 polievková lyžica oleja z hroznových semienok
  • 1 lyžička morskej soli
  • 4 zlaté zemiaky Yukon
  • 3 hrnčeky kuracieho alebo morčacieho vývaru
  • Mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Najskôr ošúpeme cibuľu a rozkrojíme na štvrtky.
  • Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame na kúsky.
  • Pripravíme si veľký hrniec, do ktorého nalejeme zeleninový vývar, hrnček soli, agávový nektár, cibuľu, tymian, šalvia a korenie.
  • Všetko spoločne privedieme do varu na najvyššom stupni.
  • Potom teplotu znížime a necháme variť po dobu 15 minút.
  • Po pätnástich minútach odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Vychladnutú zmes prelejeme do 16 litrového hrnca a prilejeme ľadovú vodu.
  • Následne do tekutiny ponoríme morku tak, aby prsia boli smerom dole.
  • Morku pre istotu zaťažíme tanierom, aby bola stále ponorená.
  • Dáme vychladiť až na 18 hodín.
  • Akonáhle táto doba uplynie, umiestnime v rúre rošt do najnižšej polohy a predhrejeme si rúru na 240 °C.
  • Morku vytiahneme z nálevu a dôkladne opláchneme studenou vodou.
  • Osušíme kuchynskými utierkami a vylejeme nálev.
  • Dobre osušenú morku potrieme olejom a posypeme morskou soľou.
  • Pripravíme si pekáč s roštom, umiestnime naň morku a krídla zasunieme pod ňou.
  • Nohy spojíme pomocou kuchynského povrázku.
  • Morku necháme piecť 15 minút, potom otočíme pekáč a pečieme ďalších 15 minút.
  • Potom vyberieme pekáč z rúry, zakryjeme dvojitou vrstvou alobalu a na dno pekáča vlejeme 2 hrnčeky vriacej vody.
  • Pečieme ďalšie 2 hodiny, pričom po jednej hodine pečenia otočíme pekáč, aby sa morka pekla rovnomerne.
  • Zatiaľ čo sa morka pečie, dáme zemiaky variť do veľkého hrnca s vodou.
  • Privedieme do varu, potom znížime teplotu na stredný stupeň.
  • Zakryjeme pokrievkou a necháme variť asi 10 – 15 minút, kým nemajú zemiaky veľmi jemnú konzistenciu.
  • Potom ich scedíme a odložíme nabok.
  • Po dvoch hodinách vyskúšame teplotu morky. Tie by mala byť v najhrubšej časti stehna aspoň 75 stupňov.
  • Morku vrátime späť do rúry, znížime teplotu na 210 ° a dáme ešte na 1 a 1/2 hodiny piecť.
  • Zhruba 30 minút pred koncom pečenia zložíme alobal a pečieme až do zozlatnutia či skôr zhnednutia kožičky.
  • Keď vyberieme morku z rúry, preložíme ju na servírovací tanier, odstránime špagát a necháme pod alobalom odpočívať.
  • Pekáč od morky umiestnime na platňu, zalejeme kuracím/morčacím vývarom a privedieme do varu.
  • Pomocou plochej drevenej varešky opatrne zoškrabneme všetky kúsky, nalepené na dno pekáčika.
  • Potom všetko z pekáča prelejeme do nádoby mixéra, pridáme uvarené zemiaky, zaklopíme a mixujeme na najvyšší stupeň.
  • Ak bude mať omáčka príliš hustú konzistenciu, prilejeme trošku vody, prípadne ešte trochu vývaru, pokiaľ nám nejaký zostal.
  • Rozmixovanú omáčku nalejeme späť do pekáča alebo si na to vezmeme panvicu a necháme pri nízkej teplote variť cca 2 – 4 minúty, aby bola horúca.
  • Omáčku ešte dochutíme čiernym korením.
  • Nakoniec stačí len morku naporciovať a podávať s omáčkou.
Pečienka z morky s luxusnou zemiakovou omáčkou a šalviou.
Zdroj: https://www.eatingwell.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.