Mušle, krevety, chobotnice, sépia, homáre, langusty či kraby.
Živočíchy, na ktorých si dnes už zďaleka nemusíte pochutnať len na dovolenke.
Načerpajte inšpiráciu z našich jedinečných receptov na morské plody!
Nie je potrebné sa ich prípravy nijako obávať, je jednoduchá a prekvapivo rýchla.
Ktorý nový pokrm sa stane vašim najobľúbenejším?
Naše recepty
Ako správne pripraviť morské plody?
Plody mora sa dajú kúpiť buď čerstvé, alebo mrazené. U čerstvých morských plodov je potrebné venovať zvýšenú pozornosť ich čerstvosti. Výhodou mrazených produktov je okrem nižšej ceny aj to, že bývajú často už tiež očistené alebo inak predpripravené na varenie. Pamätajte, že mrazené dary mora musíte vždy rozmrazovať čo najpomalšie, na variant s použitím, mikrovlnnej rúry či horúcej vody hneď zabudnite.
Pokiaľ ide o čerstvé mušle, či už slávky, srdcovky alebo iné typy, vždy ich pred varením prepláchnite studenou vodou. Tie mušle, ktoré sa následne pri varení neotvoria, sa odporúča vyhodiť. V Stredomorí používajú ešte ďalší trik. Pred varením mušle na niekoľko hodín namočí do vody so soľou. Mušle sa tak otvoria a uvoľnia do vody neabsorbovaný piesok.
Aj z našich receptov je zrejmé, že morské plody by sa nikdy nemali variť príliš dlho, pretože neúmernou tepelnou úpravou strácajú svoju špecifickú chuť. S výnimkou chobotníc väčšine postačí niekoľko málo minút. Dary mora možno nielen krátko povariť, ale v prípade kalamárov či kreviet tiež smažiť, opekať na panvici či grile.