Nenechajte si ujsť tento recept na bezlepkovú mramorovú bábovku. Je chuťovo bohatá, vanilková a čokoládová, ale hlavne na ňu nikto nezabudne. Než budete podávať sladkú bodku, pripravte si dokonalé recepty z pohánky , ktoré sú tiež gluten free!
Čo budeme potrebovať
- 225 g masla
- 400 g kryštálového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 150 g vajec
- 280 g bezlepkovej múky
- 1 lyžička xantánovej gumy (vynechajte, ak ju vaša múka už obsahuje)
- 70 g kukuričného škrobu
- 2 ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 240 ml mlieka
- 30 g kakaového prášku
- 75 ml horúcej vody
- 60 g rozpustenej tmavej alebo polosladkej čokolády
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C a formu na bábovku vymažte tukom.
- Vy šľahajte maslo, cukor a vanilku.
- Pridajte vajcia a miešajte, kým sa dobre nespoja. Zmes by mala byť hladká a hodvábna.
- V samostatnej stredne veľkej miske prešľahajte múku, xantánovú gumu, kukuričný škrob, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte zmes múky na 3 krát do maslovej zmesi, striedavo s mliekom.
- Asi 1/3 cesta zoškrabnite do samostatnej stredne veľkej misy a dajte bokom.
- Do malej misky bezpečnej pre teplo dajte kakaový prášok. Nalejte horúcu vodu na kakaový prášok a šľahajte do hladka.
- Kakaovú zmes pridajte k odloženej 1/3 cesta.
- Pridajte rozpustenú čokoládu a znova šľahajte do hladka.
- Do formy nalejte 1/3 svetlého cesta a cez neho potom nalejte 1/3 čokoládového cesta.
- Ľahko cestom pomocou špajle alebo stierky prejdite.
- Nakoniec pridajte poslednú tretinu svetlého cesta.
- Pečte asi hodinu, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Vyberte z rúry a nechajte bábovku vo forme chladnúť na mriežke aspoň 20 minút, potom vyklopte.