Máte chuť na niečo sladké? A máte v špajze mrkvu?
Paráda! Upečte si s nami výborný múčnik.
Máme pre vás tie najlepšie recepty na mrkvovú buchtu, po ktorej sa len zaprášia!
Naše recepty
Prečo je mrkva taká zdravá?
Snáď každý z nás už niekedy počul vetu „jedz mrkvu, budeš mať zdravé oči“. Prínosy mrkvy sú však oveľa širšie.
Mrkva pôsobí pozitívne aj na hladinu cholesterolu, proti infarktu, odvracia určité druhy rakoviny, znižuje príznaky predčasného starnutia a zlepšuje zrak. Posilňuje tiež imunitný systém, podporuje zdravie pokožky, zlepšuje trávenie, detoxikuje telo, prospieva kardiovaskulárnemu systému a podporuje orálne zdravie.
Mrkva je jednou z najobľúbenejších koreňových zelenín v Európe i vo svete. Je to hlavne vďaka jednoduchému pestovaniu a univerzálnosti z hľadiska používania pri varení. Hodí sa totiž do množstva pokrmov v rôznych kultúrach a kuchyniach. Obvyklá je u mrkvy oranžová farba, ale existujú aj mrkvy fialovej, žltej a červenej.
Vyššie vypísané blahodárne účinky sú vďaka obsahu beta-karoténov, vlákniny a antioxidantov. Tiež obsahuje veľké množstvo vitamínov ako sú A, B8, C, K, kyselina listová, pantoténová, draslík, meď, železo a mangán.
Už vieme, že mrkva je naozaj zdravou a dôležitou súčasťou našich jedálnych lístkov. Uvarte si preto s nami aj niektorý z našich receptov na dusenú mrkvu . Zdravý a veľmi chutný obed alebo večera!