Buchtu z mrkvy buď milujete, alebo nenávidíte. Pridaním pomarančov do tvarohu váš postoj zmení, tak že sa tvarohová buchta s mrkvou stane vašim najobľúbenejším múčnikom!
Čo budeme potrebovať
Na tvaroh
- 1 veľké vajcia
- 4 veľké žĺtky
- 100 g kryštálového cukru
- 125 ml pomarančovej šťavy
- 2 lyžičky kôry z pomaranča
- 40 g masla, nakrájané na malé kúsky
Na cesto
- 4 veľké vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g hnedého cukru
- 180 ml olivového oleja
- 130 g jablčného pyré
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 lyžica kôry z pomaranča
- 300 g múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička kardamómu
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ½ lyžičky muškátového orieška
- ½ lyžičky soli
- 280 g strúhanej mrkvy
- 110 g nasekaných pistácií
Na polevu
- 115 g zmäknutého masla izbovej teploty
- 230 g zmäknutého smotanového syra
- 390 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Na tvaroh prešľahajte jedno vajce so 4 žĺtkami, cukrom, šťavou z pomaranča a kôrou, kým sa dobre nespoja.
- Umiestnite misku na vodný kúpeľ a varte za častého šľahania do zhustnutia, asi 10 minút.
- Odstráňte z platne a zašľahajte maslo, miešajte, kým sa úplne nezapracuje a vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov a vymažte formu.
- Na mrkvovú buchtu vyšľahajte vajcia s oboma cukrami, olivovým olejom, jablčnou omáčkou, vanilkou a pomarančovou kôrou, kým sa dobre nespoja.
- V samostatnej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, jedlou sódou, škoricou, kardamómom, zázvorom, muškátovým orieškom a soľou, kým sa dobre nespoja.
- Suché ingrediencie pridajte k mokrým ingredienciám a miešajte, kým sa nespoja.
- Vmiešame nastrúhanú mrkvu a nakrájané pistácie.
- Cesto vlejeme do formy.
- Pečte 30–35 minút, alebo pokiaľ nebude špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
- Buchtu nechajte vychladnúť po dobu 25 minút, vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
- Na polevu si ušľahajte maslo so smotanovým syrom, kým sa dobre nespoja. Pridajte práškový cukor a vanilku a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Buchtu rozrežte na pol a po krajoch natrite polevu, tak aby vzniklo uprostred miesto, kam potom pridáte tvaroh z pomaranča.
- Pridajte druhú polovicu, ktorú potrite zvyšnou polevou.