Vyskúšajte tento lahodný recept na klasickú mrkvovú tortu zaliatu krémovou polevou z mascarpone. Stačia vám naň jednoduché ingrediencie, ktoré pravdepodobne nájdete v špajze a zaberie iba 25 minút prípravy a 50 minút pečenia. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 2 šálky hladkej múky
- 2 šálky bieleho cukru
- 1 a ¼ šálky rastlinného oleja
- 2 šálky jemne nastrúhanej mrkvy (asi 4-5 stredných mrkví)
- 4 vajcia izbovej teploty
- 2 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžičky škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- ½ šálky nasekaných vlašských orechov (voliteľne)
- 2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
Na polevu:
- 2 šálky mascarpone
- 2 šálky smotany na šľahanie
- 2–4 lyžice krupicového cukru (pridajte viac, ak máte radi sladkú polevu)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov C.
- Obdĺžnikový plech vymažte maslom.
- Vo veľkej mise zmiešajte vajcia s cukrom a mixujte na strednú rýchlosť.
- Prestaňte, akonáhle sa vajcia a cukor pekne spoja (2–3 minúty).
- Striedavo primiešavajte múku a olej – pridajte približne ½ šálky múky, potom ½ šálky oleja a tak ďalej, pokiaľ nespotrebujete múku aj olej.
- Pridajte jemne nastrúhanú mrkvu, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, jedlú sódu a soľ a miešajte na nízkej až strednej rýchlosti, kým sa všetko dobre nespojí.
- Nakoniec pridajte vlašské orechy a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Zmes nalejte do pripravenej formy a pečte 50 minút.
- Zatiaľ čo sa koláč pečie, misku umyte a pripravte si polevu.
- Polevu pripravíte tak, že do mixovacej nádoby vložíte mascarpone a práškový cukor a niekoľko minút miešate.
- Pridajte vanilkový extrakt.
- Pomaly pridajte smotanu na šľahanie a ďalej miešajte.
- Smotanu pridávajte tak, aby ste dosiahli konzistenciu polevy.
- Možno ani nebudete potrebovať 2 šálky.
- Polevu natrite na vychladnutú buchtu a servírujte.