Pulzujúca vegetariánska polievka s výdatnou tekvicou, sladkou mrkvou, trochou cesnaku, bylinkami a praženými slnečnicovými semienkami vás krásne zasýti aj zahreje.
Ingrediencie
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 stredná cibuľa, nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 šálka tekvice, nakrájané na kúsky
- 1 stredný petržlen, nasekaná
- 3 stredné mrkvy, nasekané
- 2 a ½ šálky zeleninového vývaru
- 1 čajová lyžička provensálskeho korenia
- ½ šálky 12% smotany + 2 lyžice na ozdobu
- soľ a korenie na dochutenie
- štipka chilli prášku, podľa chuti
- čerstvé bylinky a pražené slnečnicové semienka, na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Zahrejte olivový olej v hrnci na strednom ohni.
- Pridajte cibuľu a cesnak a restujte 2 až 3 minúty, kým nezmäknú a nezosklovatí.
- Pridajte tekvicu, petržlen a mrkvu a za občasného miešania restujte ďalších 5 minút.
- Pridajte zeleninový vývar a provensálske korenie a všetko spoločne premiešajte.
- Znížte plameň, zakryte a duste 25 minút.
- Polievku odstavte zo sporáka.
- Pomocou ponorného mixéra rozmixujte do hladka.
- Pridajte smotanu a dochuťte soľou a korením.
- Pridajte štipku chilli prášku.
- Preložte do 6 servírovacích misiek, ozdobte smotanou, bylinkami a slnečnicovými semienkami.
- Podávajte teplé.