Múčnik s makom a čokoládovou polevou

Múčnik s makom a čokoládovou polevou

Makovec a čokoláda, to je úplne dokonalá kombinácia, ktorá poteší každého, kto rád maškrtí. Táto dobrôtka nie je zbytočne veľmi sladká, a napriek tomu sa vďaka poleve bude zdať, že si dávame nejakú tortu.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka maku
  • 1 a 1/3 hrnčeka polohrubej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 14 lyžíc nesoleného masla
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 lyžička mandľového extraktu
  • 1 lyžička rumu
  • Múčkový cukor na posyp

Postup:

  • V malom hrnci privedieme do varu 1/2 hrnčeka vody. Potom odstavíme a prisypeme mak. Zaklopíme pokrievkou a necháme 1 hodinu odstáť.
  • Potom preložíme do nádoby mixéra a niekoľkokrát pomocou pulzného tlačidla rozmixujeme, aby sa mak rozdrvil.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pekáč či formu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme múkou.
  • V strednej miske zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva a solí.
  • Do veľkej misy dámy maslo, kryštálový cukor a na stredne vysokú rýchlosť šľaháme do peny zhruba 3 minúty.
  • Pridáme mak a premiešame. Prihodíme po jednom vajci a dôkladne zamiešame.
  • Po jednom pridáme vajcia a vždy starostlivo vmiešame. Prilejeme vanilkový aj mandľový extrakt a znova premiešame.
  • Prisypeme zmes múky a miešame, až sa všetko prepojí. Cesto prelejeme do pripraveného pekáča a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme asi 45 minút do zlatohneda. Keď uprostred zapichneme špajľu a vyjde čistá, je hotovo.
  • Makovec vyberieme z rúry a necháme 10 – 20 minút odpočívať. Potom opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
  • Poprášime práškovým cukrom, nakrájame a podávame. Vynikajúci je aj s čokoládovou polevou.
Jednoduchý makovec s cukrovým posypom alebo polevou z čokolády.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.