Makovec a čokoláda, to je úplne dokonalá kombinácia, ktorá poteší každého, kto rád maškrtí. Táto dobrôtka nie je zbytočne veľmi sladká, a napriek tomu sa vďaka poleve bude zdať, že si dávame nejakú tortu.
Ingrediencie:
- 3/4 hrnčeka maku
- 1 a 1/3 hrnčeka polohrubej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 14 lyžíc nesoleného masla
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 4 veľké vajcia
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 lyžička mandľového extraktu
- 1 lyžička rumu
- Múčkový cukor na posyp
Postup:
- V malom hrnci privedieme do varu 1/2 hrnčeka vody. Potom odstavíme a prisypeme mak. Zaklopíme pokrievkou a necháme 1 hodinu odstáť.
- Potom preložíme do nádoby mixéra a niekoľkokrát pomocou pulzného tlačidla rozmixujeme, aby sa mak rozdrvil.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pekáč či formu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- V strednej miske zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva a solí.
- Do veľkej misy dámy maslo, kryštálový cukor a na stredne vysokú rýchlosť šľaháme do peny zhruba 3 minúty.
- Pridáme mak a premiešame. Prihodíme po jednom vajci a dôkladne zamiešame.
- Po jednom pridáme vajcia a vždy starostlivo vmiešame. Prilejeme vanilkový aj mandľový extrakt a znova premiešame.
- Prisypeme zmes múky a miešame, až sa všetko prepojí. Cesto prelejeme do pripraveného pekáča a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme asi 45 minút do zlatohneda. Keď uprostred zapichneme špajľu a vyjde čistá, je hotovo.
- Makovec vyberieme z rúry a necháme 10 – 20 minút odpočívať. Potom opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
- Poprášime práškovým cukrom, nakrájame a podávame. Vynikajúci je aj s čokoládovou polevou.