Bobuľové ovocie má veľmi špecifickú chuť av akomkoľvek múčniku je vynikajúce. Keď sa navyše spoja s jogurtom, je výsledná „buchta“ dokonale jemná, vláčna a šťavnatá.
Ingrediencie:
- 200 g kešu orieškov
- 250 g zmäknutého čerstvého masla
- 50 g mletých mandlí
- 150 g bobuľového ovocia (ideálne mix, ale môže byť aj jeden druh)
- 160 g svetlého medu
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- Štipka soli
- 2 žĺtky
- 2 celé vajcia
- 1 chemicky neošetrený citrón
- 100 g prírodného jogurtu
- 2 polievkové lyžice plnotučného mlieka
- 125 g celozrnnej múky
- 125 g ryžovej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Postup:
- Kešu oriešky dáme do misky a zalejeme vodou, aby boli úplne ponorené.
- Necháme ich namočené zhruba 2 hodiny.
- Potom si predhrejeme rúru na 190 °C.
- Bábovkovú formu vymastíme tukom a vysypeme mletými mandľami.
- Bobuľové ovocie očistíme a dôkladne prepláchneme, potom necháme odkvapkať.
- V miske zmiešame maslo, med, vanilkový cukor a štipku soli.
- Pridáme vajcia aj žĺtky a opäť zamiešame.
- Citrón starostlivo umyjeme, osušíme, potom z neho na jemnom strúhadle nastrúhame kôru a nakoniec ho prepolíme, vytlačíme šťavu a všetko pridáme k maslu s medom.
- K tomu prilejeme jogurt s mliekom a všetko premiešame.
- Oba druhy múky zmiešame s mletými mandľami a zašľaháme cestá.
- Ako posledné vmiešame bobuľové ovocie a ešte raz premiešame.
- Cesto vlejeme do nachystanej formy, dobre uhladíme a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme tak 45 – 60 minút do zlatohnedého odtieňa.
- Po upečení vyberieme bábovku z rúry a necháme chvíľu vychladnúť.
- Až potom ju vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Môžeme pocukrovať, nechať len tak bez ničoho alebo preliať obľúbenou polevou.