V prípade tohto cuketového perníka je už vopred dané, že bude chuťovo neodolateľný, vláčny a jemný. Uvidíte, že sa ho nebudete môcť nabažiť a pokojne zjete celý na posedenie.
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 1 hrnček cukru krupica
- 1 hrnček olivového oleja
- 1/2 hrnčeka javorového sirupu
- 1/2 hrnčeka trstinovej melasy
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 3 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička sušeného zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 2 hrnčeky strúhané cukety
- 1 hrnček nasekaných vlašských orechov
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 170 stupňov. Formu vyložíme papierom na pečenie, prípadne vymažeme tukom a vysypeme múkou.
- V jednej mise zmiešame múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ a všetko korenie.
- Do druhej misy dáme vajcia, ktoré našľaháme a hneď k nim pridáme olej, cukor, melasu, vanilku aj javorový sirup.
- Všetko dôkladne rozšľaháme, prisypeme suché ingrediencie a znova premiešame.
- Nakoniec vmiešame nastrúhanú cuketu a vlašské orechy.
- Cesto prelejeme do pripravenej formy a dáme piecť zhruba na 50 minút. Špajlí potom skontrolujeme, že je cesto dobre prepečené a nelepí.
- Akonáhle je cesto hotové, vyberieme perník z rúry a dáme na 10 až 15 minút odpočinúť.
- Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Servírujeme so smotanovo-syrovou polevou, kopčekom zmrzliny alebo napríklad šľahačkou.