Taký marmeládový veľkonočný muffin poteší aj koledníkov. Stačí sa zahryznúť.
Ingrediencie
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- necelý 1 hrnček cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1,25 – 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1,25 – 1,5 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1 čajová lyžička soli
- 1,5 – 1,75 hrnčeka cmaru (+ asi 1 lyžica do kakaového cesta)
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
- 100 g horkej čokolády nakrájanej na kúsky
- marmeláda podľa chuti
Postup
- Rozohrejeme si rúru na 200 °C.
- V jednej mise si zmiešame múku, hrnček cukru, prášok do pečiva a jedlú sódu a soľ.
- V druhej cmare, vajcia a maslo (všetko v izbovej teplote, inak maslo začne tuhnúť a vytvárať hrudky – v takom prípade odporúčam zmes na chvíľku zahriať, napr. nad parou) a nakoniec pridáme vanilkový cukor. Postupne potom primiešavame sypkú zmes.
- Pokiaľ bude cesto veľmi tuhé, je možné pridať trochu cmaru, ale malo by byť trochu hustejšia konzistencia.
- Cesto rozdelíme na pol a do jednej časti primiešame kakao. Zmes môže ešte zhustnúť, preto pridáme lyžicu cmaru (alebo mlieka).
- Do pripravenej formy vyloženej papierovými košíčkami dáme naspodok po lyžici kakaového cesta, na ňu zhruba čajovú lyžičku marmelády a prikryjeme lyžicou vanilkového cesta, ktoré potom posypeme kúskami čokolády a dáme piecť na 20 – 25 minút.
- Svetlú som dala hore hlavne asi z estetických dôvodov, že čokoláda vynikne lepšie na svetlom povrchu ako na kakaovom.