Počuli ste niekedy o lahodných koláčoch „Red Velvet“? Doslova to znamená „červený zamat“ a tento názov presne vystihuje ich podstatu: sú na pohľad sfarbené do červena a na jazyku sú hebučké ako jemný zamat . Vyskúšajte osvedčený recept nasametový koláč z červenej repy aj vy!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 2 – 3 veľké repy
- 175 ml rastlinného oleja
- 200 g krupicového cukru
- 2 veľké vajcia
- 150 g polohrubej múky
- 1 lyžička škorice
- 1 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Na vanilkovú polevu
- 225 g smotanového syra (žervé, mascarpone)
- 120 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžica smotany na šľahanie (33% tuku)
- 1 vanilkový struk
- 1 štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Jemne olúpte a nastrúhajte repu a nastrúhajte ju na jemno.
- Vyšľahajte olej s cukrom do peny a pridajte vajcia.
- Zmiešajte všetky suché ingrediencie a opatrne vmiešajte do mokrej zmesi.
- Cesto vlejte do formičiek na muffiny, ktoré sú vymazané alebo vyložené košíčkami na muffiny.
- Pečte cca 25-30 minút. Potom vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu a vyšľahajte na vysokom stupni do hladka.
- Potom pomocou zdobiaceho vrecka naneste rovnomerne na muffiny a dajte vychladiť na aspoň 3 hodiny do chladničky.
Milujete americké muffiny? Vyskúšajte aj ďalšie recepty na sladké muffinky alebo napríklad ich slanú variantu .