Citrónové muffiny s makom sú ľahko chrumkavé na vonkajšej strane a ultra vláčne vo vnútri. Preliate jednoduchou sladkou citrónovou polevou. Rýchle, ľahké a chutné! Rovnako ako svieža citronáda podľa nášho receptu!
Čo budeme potrebovať
- 255 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 2 lyžice maku
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky jemnej soli
- 1 šálka plnotučného mlieka
- 115 g masla (rozpustené a vychladnuté)
- 1 veľké vajcia
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 1/2 lyžice čerstvej citrónovej kôry
Na polevu
- 125 g práškového cukru
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C. Štandardnú formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami.
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, cukor, mak, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- V malej miske prešľahajte mlieko, maslo, vajcia, šťavu a kôru.
- Nalejte do suchých prísad a miešajte, kým sa nespoja.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do košíčkov na muffiny.
- Pečte dozlatista, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté a okraje nezezlátnu, asi 20 minút.
- V malej miske zmiešajte cukor a citrónovú šťavu, kým nevznikne hladká a hustá poleva.
- Každý vrch muffinu pokvapkajte polevou. Pred podávaním nechajte stuhnúť.
Pokiaľ to čas dovolí, cesto vo formičkách prikryte a nechajte ho cez noc chladiť, aby ste získali vyššie a jemnejšie muffiny.