Pokiaľ si svoj makový závin chcete niečím ozvláštniť, pridajte do náplne napríklad slivky. Výsledok bude vďaka prítomnosti ovocia vláčny, šťavnatejší a tiež vitamínovo výdatnejší.
Ingrediencie na cesto
500g hladkej múky
- 30g droždia
- 180ml mlieka
- 4 lyžice trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- Štipka soli
- 60g rozpusteného masla
- 2ks vajcia + 1 na potretie
- Múčkový cukor na posyp
Ingrediencie na náplň
- 450ml mlieka
- 300g mletého maku
- 100g trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1-2 lyžice slivkového lekváru
- 10-15 ks sliviek
- Škoricový cukor
Postup
- Do veľkej misy preosejte múku. Zahrejte mlieko.
- Do múky urobte menšiu jamku, do ktorej rozdrobte droždie. Pridajte 1 lyžicu trstinového cukru a polovicu zahriateho mlieka. Zo strán zahrňte múkou.
- Prikryte utierkou a nechajte vzísť kvások. Potrvá to cca pol hodiny.
- Potom pridajte zvyšné mlieko, cukor + vanilkový cukor, štipku soli, rozpustené maslo (nesmie byť horúce) a vajcia.
- Vypracujte hladké cesto.
- Cesto dajte na múkou posypanú dosku a rozdeľte na dve polovice. Tieto dve polovice nechajte pod utierkou kysnúť ešte 30 minút.
- Medzitým, čo cesto kysne, si pripravte náplň. Do hrnca nalejte mlieko, pridajte mak a cukor. Premiešajte a nechajte variť asi 10 minút na miernom ohni.
- Priebežne miešajte, aby sa nepripálil mak. Stiahnite z ohňa a nakoniec pridajte lekvár. Potom nechajte vychladnúť.
- Slivky rozkrájajte na polovice, pripravte si škoricový cukor a vyšľahajte vajcia na potretie závinu.
- Na pomúčenej doske vyvaľkajte z bochníkov tenké placky.
- Na každú placku potom rozložte makovú náplň a okraje nechajte bez náplne. Okraje pomažte rozšľahaným vajíčkom.
- Navrch ešte rozložte rozkrájané slivky a posypte škoricovým cukrom.
- Zarolujte závin a konce založte zospodu.
- Záviny preložte na plech s papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ešte 30-40 minút kysnúť, aby bol výsledok o to nadýchanejší.
- Rúru si predhrejte na 170 °C. Záviny potrite rozšľahaným vajcom a pečte dozlatista cca 35-40 minút.
- Hotové záviny nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte nakrájané.
Cesta môžeme kombinovať s množstvom rôznych plniek. Môžeme kombinovať tvaroh z rôznych druhov ovocia – marhuľami, broskyňami, drobné ovocie, rovnako tak orechy.