Nadýchaná štrúdľa s makom a slivkami

Nadýchaná štrúdľa s makom a slivkami

Pokiaľ si svoj makový závin chcete niečím ozvláštniť, pridajte do náplne napríklad slivky. Výsledok bude vďaka prítomnosti ovocia vláčny, šťavnatejší a tiež vitamínovo výdatnejší.

Ingrediencie na cesto

500g hladkej múky

  • 30g droždia
  • 180ml mlieka
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • 60g rozpusteného masla
  • 2ks vajcia + 1 na potretie
  • Múčkový cukor na posyp

Ingrediencie na náplň

  • 450ml mlieka
  • 300g mletého maku
  • 100g trstinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1-2 lyžice slivkového lekváru
  • 10-15 ks sliviek
  • Škoricový cukor

Postup

  • Do veľkej misy preosejte múku. Zahrejte mlieko.
  • Do múky urobte menšiu jamku, do ktorej rozdrobte droždie. Pridajte 1 lyžicu trstinového cukru a polovicu zahriateho mlieka. Zo strán zahrňte múkou.
  • Prikryte utierkou a nechajte vzísť kvások. Potrvá to cca pol hodiny.
  • Potom pridajte zvyšné mlieko, cukor + vanilkový cukor, štipku soli, rozpustené maslo (nesmie byť horúce) a vajcia.
  • Vypracujte hladké cesto.
  • Cesto dajte na múkou posypanú dosku a rozdeľte na dve polovice. Tieto dve polovice nechajte pod utierkou kysnúť ešte 30 minút.
  • Medzitým, čo cesto kysne, si pripravte náplň. Do hrnca nalejte mlieko, pridajte mak a cukor. Premiešajte a nechajte variť asi 10 minút na miernom ohni.
  • Priebežne miešajte, aby sa nepripálil mak. Stiahnite z ohňa a nakoniec pridajte lekvár. Potom nechajte vychladnúť.
  • Slivky rozkrájajte na polovice, pripravte si škoricový cukor a vyšľahajte vajcia na potretie závinu.
  • Na pomúčenej doske vyvaľkajte z bochníkov tenké placky.
  • Na každú placku potom rozložte makovú náplň a okraje nechajte bez náplne. Okraje pomažte rozšľahaným vajíčkom.
  • Navrch ešte rozložte rozkrájané slivky a posypte škoricovým cukrom.
  • Zarolujte závin a konce založte zospodu.
  • Záviny preložte na plech s papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ešte 30-40 minút kysnúť, aby bol výsledok o to nadýchanejší.
  • Rúru si predhrejte na 170 °C. Záviny potrite rozšľahaným vajcom a pečte dozlatista cca 35-40 minút.
  • Hotové záviny nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte nakrájané.
Slivkovo-maková štrúdľa ako od babičky.
Zdroj: svetvomne.sk

Cesta môžeme kombinovať s množstvom rôznych plniek. Môžeme kombinovať tvaroh z rôznych druhov ovocia – marhuľami, broskyňami, drobné ovocie, rovnako tak orechy.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.