Tieto ľahké a nadýchané lievance sú skvelou voľbou na víkendový brunch. Skúste do cesta pridať veľkú hrsť čerstvých čučoriedok, aby ste docielili dokonalosť!
Ingrediencie:
- 135 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice práškového cukru
- 130 ml mlieka
- 1 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
- 2 polievkové lyžice rozpusteného masla (nechajte mierne vychladnúť) alebo olivového oleja plus navyše na vyprážanie
Na servírovanie:
- javorový sirup
- maslo
Postup
- Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.
- V samostatnej miske alebo džbáne zľahka prešľahajte mlieko s vajcom a potom zašľahajte rozpustené maslo.
- Nalejte mliečnu zmes do múčnej zmesi a pomocou vidličky šľahajte, kým nebudete mať hladké cesto.
- Akékoľvek hrudky čoskoro zmiznú s trochou miešania.
- Cesto nechajte pár minút odstáť.
- Rozohrejte nepriľnavú panvicu na strednom plameni a pridajte kúsok masla.
- Keď je rozpustené, pridajte naberačku cesta (alebo dve, ak je vaša panvica dostatočne veľká, aby sa na nej dali smažiť dva lievance súčasne).
- Počkajte, až horná časť lievance začne bublať, potom ho otočte a smažte, kým nebudú obe strany dozlatista hnedé a kým lievance nevyrastie zhruba na 1 cm.
- Opakujte, kým nespotrebujete celé cesto.
- Podávajte s trochou javorového sirupu a maslom.