Každý má ten svoj obľúbený recept na dukátové buchtičky, ale nie je na škodu vyskúšať občas trochu iný a zistiť, ako bude chutiť av čom sa líši od toho nášho.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 30 g čerstvého droždia
- 50 g cukru
- 200 ml vlažného mlieka
- 80 g masla
- 3 žĺtky
- Štipka soli
- 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžice práškového cukru
Na omáčku:
- 2 vaječné žĺtky
- 4 lyžice prírodného cukru
- 1 – 2 polievkové lyžice vanilkovej esencie
- 500 ml mlieka
- 1 lyžica kukuričného škrobu
Postup:
- Múku preosejeme do veľkej misy a uprostred urobíme jamku. Do neho rozdrobíme kvasnice, pridáme 1 lyžičku cukru a tretinu vlažného mlieka. Trochu premiešame, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť asi 15 minút.
- Medzitým dáme ohriať zvyšné mlieko a rozpustíme v ňom maslo s cukrom (nemusí sa variť). Odstavíme a pridáme vaječné žĺtky, citrónovú kôru, soľ a dôkladne zamiešame.
- Vzniknutú zmes prilejeme do misy k múke s kváskom a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa musí ľahko oddeľovať od stien misy a mali by sa na ňom tvoriť bublinky.
- Potom zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 20 minút kysnúť. Vymažeme pekáč maslom a zatiaľ odložíme.
- Cesto vyklopíme na dosku, znovu prehniteme a vyvaľkáme z neho dlhý valček s hrúbkou asi 3 cm.
- Odkrajujeme kúsky cesta a skladáme vedľa seba do pekáča. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút odpočívať.
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a povrch buchtičiek potrieme zvyšným rozpusteným maslom.
- Vložíme do rúry na najnižší rošt a pečieme cca 35 minút do zlatohneda.
- V priebehu pečenia buchtičiek dáme do misky vaječné žĺtky, cukor aj smotanu a našľaháme do peny.
- Pridáme vanilkovú esenciu a všetko znova premiešame. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme škrob, prilejeme vaječnú zmes a dôkladne premiešame.
- Na miernom ohni pomaly zahrievame a stále miešame, aby bola omáčka krémová. Nesmie sa začať variť, inak by sa zrazila.