Nadýchané cesto na buchty so sosom s vanilkou

Nadýchané cesto na buchty so sosom s vanilkou

Každý má ten svoj obľúbený recept na dukátové buchtičky, ale nie je na škodu vyskúšať občas trochu iný a zistiť, ako bude chutiť av čom sa líši od toho nášho.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 50 g cukru
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 80 g masla
  • 3 žĺtky
  • Štipka soli
  • 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžice práškového cukru

Na omáčku:

  • 2 vaječné žĺtky
  • 4 lyžice prírodného cukru
  • 1 – 2 polievkové lyžice vanilkovej esencie
  • 500 ml mlieka
  • 1 lyžica kukuričného škrobu

Postup:

  • Múku preosejeme do veľkej misy a uprostred urobíme jamku. Do neho rozdrobíme kvasnice, pridáme 1 lyžičku cukru a tretinu vlažného mlieka. Trochu premiešame, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť asi 15 minút.
  • Medzitým dáme ohriať zvyšné mlieko a rozpustíme v ňom maslo s cukrom (nemusí sa variť). Odstavíme a pridáme vaječné žĺtky, citrónovú kôru, soľ a dôkladne zamiešame.
  • Vzniknutú zmes prilejeme do misy k múke s kváskom a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa musí ľahko oddeľovať od stien misy a mali by sa na ňom tvoriť bublinky.
  • Potom zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 20 minút kysnúť. Vymažeme pekáč maslom a zatiaľ odložíme.
  • Cesto vyklopíme na dosku, znovu prehniteme a vyvaľkáme z neho dlhý valček s hrúbkou asi 3 cm.
  • Odkrajujeme kúsky cesta a skladáme vedľa seba do pekáča. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút odpočívať.
  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a povrch buchtičiek potrieme zvyšným rozpusteným maslom.
  • Vložíme do rúry na najnižší rošt a pečieme cca 35 minút do zlatohneda.
  • V priebehu pečenia buchtičiek dáme do misky vaječné žĺtky, cukor aj smotanu a našľaháme do peny.
  • Pridáme vanilkovú esenciu a všetko znova premiešame. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme škrob, prilejeme vaječnú zmes a dôkladne premiešame.
  • Na miernom ohni pomaly zahrievame a stále miešame, aby bola omáčka krémová. Nesmie sa začať variť, inak by sa zrazila.
Buchtičky z dukátu s vanilkovou omáčkou.
Zdroj: https://www.kochwiki.org/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.