Nájsť naozaj výborné cesto je takmer nadľudský výkon, aby malo správnu konzistenciu a vafle neboli po vybratí z vaflovača tvrdé alebo dokonca rozpadnuté. Tento recept je jednoduchý, rýchly a výsledok parádny.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 polievkové lyžice kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 1 a 2/3 hrnčeka plnotučného mlieka
- 1/3 hrnčeka slnečnicového oleja
Postup:
- Predhrejeme si vaflovač a pre istotu sa držíme pokynov od jeho výrobcu, nech si ho nezničíme.
- Do misky preosejeme múku s kypriacim práškom do pečiva, pridáme cukor so soľou a poriadne premiešame.
- V inej miske zmiešame vaječné žĺtky, mlieko aj olej a zatiaľ odložíme nabok.
- Pripravíme si ďalšiu misku, do ktorej nalejeme bielky a pomocou ručného mixéra ich na strednú rýchlosť našľaháme do tuhého snehu.
- Zmes vaječných žĺtkov pridáme do múky a dôkladne zamiešame, aby sa všetky suroviny spojili.
- Pridáme sneh z bielkov a pomaly ich pomocou varešky vmiešame do cesta.
- Plochu pečenia vaflovača postriekame kuchynským sprejom a naberačkou vlejeme cesto do 2/3 uprostred.
- Zaklopíme a pečieme zhruba 3 až 5 minút.
- Na horúce vafle dáme kúsok masla a prelejeme javorovým sirupom alebo napríklad horúcim medom.